Падна тайната! Кой плод помага на сърцето и стомаха

Изключително засищащи са

Падна тайната! Кой плод помага на сърцето и стомаха | StandartNews.com

Независимо от сезона, ябълките са едни от най-търсените и най-често консумирани плодове. Те са не само достъпни през цялата година, но и са изключително полезни. Тези плодове са богати на полифеноли, които са известни със способността си да устояват на възпаленията. Ябълката присъства в списъка на плодовете, които могат да дадат дълголетие. 

Изданието Healthline анализира резултати от изследванията за този плод и на тяхната база препоръчва точното количество от този плод, което трябва да се консумира на ден за здравето на сърцето и стомаха.

Само 3-4 ябълки дневно осигуряват 2-5% надежден източник на витамини Е, В1 и В6. За да извлечете максимума от този плод, консумирайте го с кората, тъй като тя съдържа половината от фибрите и повечето полифеноли.

Ябълките съдържат много фибри и вода, което е много засищащо. Проучванията също така показват, че яденето на този плод може значително да намали индекса на телесна маса, свързан с теглото - рисков фактор за сърдечни заболявания. Полифенолите в ябълките могат да противодействат на затлъстяването.

Установено е, че ябълката намалява риска от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че яденето на 100-150 гр цели ябълки на ден е свързано с намален риск от високо кръвно налягане, отбелязва здравният портал.

Това се дължи на голямото количество разтворими фибри в тези плодове. Трябва да се имат предвид и полифенолите в състава им. Някои от тях могат да помогнат за понижаване на налягането. Консумацията на ябълки също се свързва с намаляване на риска от инсулт, допълва още изданието, позовавайки се на резултатите от проучвания. 

Ябълката съдържа пектин, вид фибри, които действат като пребиотик в микробиома на червата, а здравите черва често са ключов фактор за подобряване на здравето.

Тъй като диетичните фибри не се усвояват, пектинът достига до дебелото черво непокътнат, насърчавайки растежа на полезни бактерии. Оказвайки положителен ефект върху чревната микробиота, ябълките могат да помогнат за предпазване от затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак.

Проучванията показват, че ежедневната консумация на плода може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на гастроезофагеална рефлуксна болест. Също така това спомага за по-добро храносмилане, което е изключително полезно при запек.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай