Огромен проблем с инсулина у нас, чакат реакция на парламента

Остават две седмици до изтичането на забраната за износ на инсулин от България

Огромен проблем с инсулина у нас, чакат реакция на парламента | StandartNews.com

Остават две седмици до изтичането на забраната за износ на инсулин от България, а страната ни не може да задейства гласуването на законодателни промени, с които да се ограничи недостигът на животоспасяващи лекарства, предаде БНТ.

Законопроектът, с който се променя формулата, от която зависи включването на лекарство от Позитивния списък в забранените за износ, е внесен в парламента, но може да бъде гласуван най-рано в средата на март.

Преди няколко месеца здравното министерство предложи дадено лекарство от Позитивния списък да бъде забранявано за износ, когато количествата му у нас паднат под 100 процента от нужните за населението за период от 1 месец.

В сегашната формула за влизане в забранителния списък този процент е 65.

Промените предвиждат също разширяване на списъка със забранените за износ лекарства и по-бърза процедура за издаване на разрешение за паралелен внос при недостиг на даден медикамент.

Тъй като приемането на законопроекта изисква нотификация от Европейската комисия, парламентът трябва да изчака поне до средата на март за гласуването, като е възможно срокът да бъде удължен, обясниха от министерството.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vess
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи