Никой не скърби за депутатското кюфте

Скарата е твърде калорична, мръщят се политиците

Никой не скърби за депутатското кюфте | StandartNews.com

Сандвич със сьомга, акула пане и биотаратор са новата мания

Депутатското кюфте е опасно за здравето. Шокиращата новина дойде от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в понеделник. Но противно на очакванията, не хвърли в траур народните избраници. Анкета на "Стандарт" сред депутати показа, че славата му си е силно преувеличена. Оказа се, че сини и червени са го изхвърлили от менюто още преди години. Затова и не страдат, че Агенцията по храните затварят кухнята на парламента заради очукани тенджери, разбити хладилници и лоша хигиена. Нарушенията са сериозни, отстраняването на нередностите може да отнеме и до 3 месеца, предупреди по bTV шефът на БАБХ Пламен Моллов.

Евтиното депутатско кюфте е по-скоро блян за електората, отколкото за народните избраници. Когато вратите на парламента са отворени за граждани, цел номер 1 на гостите обикновено е столът, в който цените са като при бай Тошо. Простосмъртните обаче остават разочаровани, защото вратите му обикновено са затворени.
Депутатите пък, които имат привилегията да обядват с кюфте по 73 ст. и с

филийка хляб за 7 ст.

рядко го правят. Дори преди да стане ясно, че го месят в очукани тенджери. Причината е прозаична - 50-грамовият деликатес, забъркан с кайма "Стара планина", е доста калоричен. А депутатите, особено дамите сред тях, гледат да пазят линия. Затова и предпочитат по-префинени ястия.

Акулата пане с гарнитура картофи например се харчи бързо и струва малко над 2 лв. За предястие пък депутатите си взимат най-често таратор с биомляко, копър и орехи за едва 70 ст. Хитът в менюто на народните представители обаче са сандвичите със сьомга. По обяд или по време на дългите извънредни заседания това е най-поръчваната храна в стола на парламента. Затова и бързо свършват, а някои от избраниците си запазват още от сутринта.

Цената им е 3 лв. за бройка

- малко по-висока от обикновените с шунка и кашкавал. "Но са по-полезни за здравето, зареждат с повече енергия, а после не се трупат килограми", хвалят ги депутати. Най-лесно филийката със сьомга се преглъща с натурални сокове и фрешове, уточняват те.

Проверката на "Стандарт" показа, че по-предпочитани от култовите депутатски кюфтета са дори картофените. Те обаче не могат да изместят от второто място в класацията печените зеленчуци. Когато на рафтовете се появят тиквички на скара, депутатите се редят

и си ги запазват още от сутринта

Порция печени зеленчуци включва тиквички, чушки и гъби. Няма как да не признаем, че депутатите ни са в крак със световната мода да хапват здравословно.

Множество от тях, ревностни християни, постят без компромиси преди Коледа и Великден. По това време в менюто на Народното събрание винаги има по поне 2-3 ястия, сготвени по канона - без олио, яйца и сирене. Тогава народните представители от слабия пол предпочитат спаначена супа, а мъжете наблягат на доматената и борша. Рано сутрин пък най-бързо се харчат баничките на хапки с различен пълнеж - кайма или сирене.

Макар и евтин, бюфетът в Народното събрание напоследък почти винаги е полупразен. Програмата на депутатите не им позволява да прекарват времето си в дълги обеди, колкото и да са вкусни ястията. Може би това е и една от причините сандвичите да са толкова предпочитани, предполагат служители в парламента. Всъщност народните представители предпочитат кафенето в сградата,

откъдето най-често тръгват парламентарните клюки

и сплетни. На по кафе и сладки приказки там често могат да бъдат засечени депутати от различните парламентарни групи, които иначе в зала водят бурни спорове помежду си.

Мас тече от тавана

Какво видяха инспекторите от БАБХ в кухнята на парламента? Стените в помещенията, където се приготвят, обработват или преработват храните, са от фаянс с нарушена цялост, стените над фаянсовата облицовка са с ронеща се боя и напластявания от изпарения. Констатирано е наличие на корозия по част от оборудването. Тръбите на вентилационната система, монтирани на тавана в кухнята, не са изолирани, като съединенията между тях са нарушени и се образува теч от мазнини. Всичко това представлява риск от вторично замърсяване с прах и наслоени мазнини и представлява опасност за здравето на консуматорите. Част от използваните в кухнята емайлирани съдове (тенджери, тигани и др.) са с нарушена цялост на емайлираното покритие, което възпрепятства качественото измиване, почистване и дезинфекция и е предпоставка за задържането на остатъци от храна. Част от шкафовете са с олющена боя и корозия. Електрическите скари и плоскостите около тях са с опадала на места боя и странично натрупване на мазнини. Хладилните съоръжения са с разкъсани частично гумени уплътнители и скари с наличие на корозия и липсващо предпазно покритие.

Заради кворума: Бюфетът забранен за журналисти

Подобно на евродепутатите, и нашите народни представители получиха "бърза писта" за кафе и закуски рано сутрин в парламента, когато се регистрират за кворума. От няколко месеца със заповед на председателя на парламента Михаил Миков служители, гости и журналисти имат ограничен достъп до клуба на народния представител от 8,30 до 9,30 часа. Тогава според писменото съобщение ще бъдат обслужвани само депутати. За удобство на останалите в кулоарите вече има поставени кафе-автомати.

В Брюксел например кафе-клубът на евродепутатите е със забранен за външни лица достъп. Там гости или журналисти, отразяващи работата на Европарламента, могат да попаднат само ако са придружени от евродепутат. Същото важи и за някои от ресторантите. В заведенията за хранене със свободен достъп също има часове, когато там влизат само избраниците. А аргументите са, че в противен случай ще има големи опашки от чакащи и евродепутатите не могат да спазват графика си. Според указанията в депутатския стол по време на обедната почивка ще се дават порции само на народните представители.

Кафеварката на Бойко остава под ключ

Станалата вече прословута "кафеварка" на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов все още е заключена в запечатаната стая номер 20 в централната сграда на Народното събрание (НС). Това призна пред "Стандарт" експремиерът. "Срамота!", възмути се Борисов, но се зарече да си я вземе.

На 15 май т.г. достъпът на бившия премиер до стаята беше забранен. Оказа се, че той е ползвал неправомерно кабинета. А два месеца по-рано е бил предупреден да го освободи от ръководството на парламента. Така в стаята заключени останаха множество документи на партията, както и компютри и лични вещи. "Само да не ми вземат кафеварката за турско кафе от стаята, че те са такива айдуци в парламента...", бе първият му коментар след като научи, че кабинетът е запечатан. Запознати обясниха, че става въпрос за хубава кафе-машина, която работи с капсули на известна марка италианско кафе. Борисов все пак ще успее да си я прибере, успокоиха от администрацията на НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай