Наздраве за здраве

Наздраве за здраве | StandartNews.com

До 4 малки халби дневно пазят от инфаркт, рак и остеопороза

Пийте БГ бира за здраве - това съветват учените. Родно изследване, проведено през 2014 г., доказва, че пивото е по-полезно за здравето от плодовете и зеленчуците. БГ бирата е богат източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти, обяснява д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Какво се крие под пяната? Отдавна проучвания доказват, че бирата е извор на витамини от група В - например ниацин (B3), рибофлавин (В2), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12) и е с добър баланс на основни минерали. Оказва се, че в пивото се съдържат повече полезни вещества отколкото в някои плодове и зеленчуци, като динята, пъпеша, ябълките и морковите. Ключовите антиоксиданти - като пролин и глутатион, на които е богато, неутрализират токсините и пазят тежки заболявания, дори от рак, смятат учените. Освен това са допинг за имунната система и ни защитават от вируси и бактерии.

За лечебните свойства на бирата пишат още древните египтяни - в папируса "Еберс" (1500 г. пр. н. е.) има рецепти на бирена основа срещу запек, хемороиди, кашлица и дори ужилване от скорпион. Хипократ пък изписва "ечемичена отвара" при безсъние, температура и обезводняване.

Разбира се, бирата не е панацея, ако се пие на корем. Отровата е в дозата, затова да трябва да се приемаме умерени количества. За дамите "златната среда" са две бири (по 330 мл)на ден, а за господата - 3-4, уточнява д-р Иванов.

А ето и срещу кои заболявания помага точната доза бира, според световни проучвания:

* Здрави кости - учени от Калифорнийския университет доказват, че бирата пази от остеопороза. Освен това е балсам за ноктите и косата.

* Силно сърце - изследване на "Харвард" показва, че рискът от инфаркт при любителите на бира е от 40 до 60% по-малък.

* Добър холестерол - хмелът, който придава горчивият вкус на пивото, е добър източник на полифеноли. Те снижават холестерола, подсилват имунитета и свалят риска от отключване на рак.

* Бистър ум - жените, които пият по 2 чаши бира дневно, имат с 20% по-добри резултати на тестове за оценка на когнитивните функции от въздържателките.

* Застраховка срещу тумори - учените от Германския онкологичен център в Хайделберг твърдят, че бирата съдържа молекула, която пази от рак на гърдата и простата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай