Мангъров проговори за ваксините. Каза каква си слага

Новият вариант на Ковид не протича тежко

Мангъров проговори за ваксините. Каза каква си слага | StandartNews.com

Най-големият противник на ваксините по време на Ковид-епидемията – доц. Атанас Мангъров, началник на Клиниката за лечение на детски инфекциозни болести към СБАЛИПБ “Проф. Ив. Киров” ЕАД – София и доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина, проговори за новата грипна вълна и събуждането на коронавируса. Оказа се, че Мангъров също се ваксинира. Но не срещу Ковид, а срещу грип.

Новият вариант на Ковид не протича тежко. Дори да се разпространява лесно, от него не се умира. Иначе, както всяка година, така и сега в края на декември, началото на януари догодина се очаква грип, за който е хубаво човек да се ваксинира, препоръча епидемиологът в интервю за zdrave.to – здравния сайт на Агенция БЛИЦ.

Проблемът с ваксините срещу ковид е в това, че са ниско ефективни, защото всеки, който се имунизира, на практика се разболява. Всяка ваксина има 2 основни характеристики – нейната безопасност и нейната ефективност. Най-важното е ваксините да са безопасни, защото се правят на здрави хора, каза Мангъров.

Ваксината за грип е с ефективност някъде между 30 и 70%, която не е висока, но аз също я ползвам всяка година, тъй като е безопасна. При това положение човек би могъл да приеме тази ниска ефективност. Така че за сезонния грип е добре да се ваксинират хората, категоричен бе докторът.

Ваксината за ковид също не е с висока ефективост, но тя има лош профил на безопасност, с много нежелани странични ефекти, които се крият. Така че рискът от приложението й е голям, подчерта Мангъров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай