Кои болести се разпознават по състоянието на краката?

Британски лекар дава отговорите

Кои болести се разпознават по състоянието на краката? | StandartNews.com

Всеки знае, че когато тялото ни не се чувства добре и имаме някакво заболяване, обикновено се появяват симптоми, които да ни "подскажат", че нещо не е наред.

Доста често обаче в забързаното ежедневие ние не обръщаме внимание на тези признаци, особено ако не са свързани с болка, или не пречат на обичайния ни ритъм на живот. Все пак е по-добре да се "вслушаме" в тези аларми, за да не усложним състоянието си още повече и да елиминираме даден проблем още в началото му, пише Блиц.

Британският лекар Кристиан Джесен говори на Лондонската медицинска конференция, на която обясни, че симптомите на много сериозни заболявания се проявяват под формата на определени състояния на крака.

По-специално, отбелязва Джесен, често се наблюдават студени и бледи крака при пациенти, страдащи от проблеми, свързани със запушени артерии и сърдечно-съдови заболявания. Устойчивата мускулна слабост в краката е характерна пък за хора, страдащи от аритмии и неврологични заболявания.

При някои състоянието на краката на пациентите се констатира като повишена кръвна захар и склонност към диабет. При повишени концентрации на захар в кръвта, нервите са повредени, кръвообращението страда, а с него и чувствителността в краката. Така че, човек може да нарани крака си, но да не усети нищо и да развие инфекция без да разбере.

„Хората, предразположени към диабет, трябва редовно да посещават ортопед”, препоръчва британският лекар.

Освен това при един пациент болката в краката се оказала симптом за рак на червата. Коментирайки този случай, лекарят посочва, че възпалителните процеси в организма могат да се проявят като симптоми далеч от източника на възпаление, така че болката в краката може да бъде показател и за онкологични процеси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай