Катето Евро прави рулото на баба за Великден

Катето Евро прави рулото на баба за Великден | StandartNews.com

Козунакът на баба Александра е любимият на семейството на актрисата Екатерина Евро. "Приготвям го всяка година, признава тя. Най-много обича да навива тестото на руло, а вътре да го намаже с шипково мармаладче и орехи.

Необходими продукти:

1 кг брашно, 6 яйца, 250 г /или 1 чаена чаша/ микс от олио и разтопено масло, 2 чаени чаши прясно мляко, 1 разтопено кубче мая, 2 ванилии, кората от 2 лимона, настъргана.

Ако правите руло, пригответе си още 2 бурканчета шипков мармалад и 200 г орехи

Приготвяне:

Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно. Замесва се. Разбиват се яйцата с маслото. Слага се маята, настърганите лимонени кори, брашното и се замесва тесто, което трябва да втасва около два часа. Прави се за формата, в която искаме да го печем. Може да направим козунак плитка с бадеми. Ако ще правим руло, разстила се на масата с точилка, намазва се обилно с мармалад, поръсва се с орехи, завива се. Намазва се отгоре с жълтък, посипва се със захар. По рецепта на баба си Катето Евро нарежда отгоре цели орехи и бадеми. Печенето е много важно - в предварително загрята на около 180 градуса около 40 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай