Кантарджиев би аларма! Грипът смазва за 2 часа

Болният няма сили за нищо

Кантарджиев би аларма! Грипът смазва за 2 часа | StandartNews.com

Тазгодишният грип е изключително коварен. От пълно здраве те сваля за 2 часа - нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите, описа симптомите на заразата проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

Той предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период.

Пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари, прогнозира пред БНР проф. Кантарджиев.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 000 население, т.е. на 100 души в момента боледува 1, посочи той. И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, посочи той.

По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото.

В момента COVID много рядко протича тежко, коментира проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, но постепенно ще намалява. Специалистът прогнозира, че през март - април отново ще има повишаване на случаите.

Той отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини. В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата.

Има ли скарлатина, значи, че неправилно се лекуват инфекциите в педиатрията, каза още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи