Доц. Ангел Кунчев би аларма за грипа! На прага сме на епидемия

Съветите на експерта

Доц. Ангел Кунчев би аларма за грипа! На прага сме на епидемия | StandartNews.com

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Това разкри главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Развитието на болестта е според очакваното, така както го прави всеки зимен сезон. Виждам как в отделни региони започва да набира скорост и очаквам, че до десет дни първите области ще обявят грипна епидемия, каза доц. Кунмев.

„Рано е за наблюдения върху т. нар. „дълъг грип”. Само на базата на една публикация не може да вадим генерални изводи. Този щам, с който сега се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че ще има кой знае какви тежки последици. Всичко зависи от състоянието на организма”, каза той.

Доцентът уточни, че няма да се налагат регионални мерки за грип. „Имаше области, достигнали близо до въвеждането на противогрипни мерки миналата седмица. Това значи около 200 на 10 000 души заболеваемост. За епидемична обстановка трябва числото да достигне 250 – 300 души”, твърди той.

Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма. Но винаги има възможност за внос на заболяването от Румъния.

* Как да различим грип от Ковид

* Трябва ли да се ваксинираме срещу варицела?

Интервю с доц. Ангел Кунчев – четете в новия брой на „Стандарт”, който вече е на пазара

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай