Д-р Явор Дренски: Откриваме Център по китайска медицина

"Асарел-Медет" е стратегически партньор

Д-р Явор Дренски: Откриваме Център по китайска медицина | StandartNews.com

"Асарел-Медет" е наш стратегически партньор

Вертолетното летище е още една допълнителна възможност за бърза и навременна реакция при транспортиране на пациенти
 

- Д-р Дренски, МБАЛ "Уни Хоспитал" е болницата, която е единствена по рода си и като замисъл, и като реализация. От една страна е сбъдната мечта на поколение панагюрци, от друга - над 70 процента от пациентите са от други населени места. Каква е формулата за успеха ви?

- Неслучайно проф. д-р Лъчезар Цоцорков е определян като визионер. Преди близо 8 години, когато "Уни Хоспитал" бе създадена с неговата инициатива и подкрепата на "Асарел-Медет" той предвижда бъдещето и необходимостта от такъв уникален медицински комплекс, в който пациентите да откриват висококачествената медицинска грижа, от която имат нужда. За този период болницата се превърна в стратегическо лечебно заведение на националната здравната карта на България. В този смисъл "Уни Хоспитал" е уникална - заради висококвалифицираните си медицински екипи на първо място и разбира се - модерната апаратура, с която разполагаме. Доказахме, че без да се намираме териториално в областен център, сме център на медицина от най-високо ниво.

- Мотото на болницата е "Всичко за здравето под един покрив". Как обаче качествената и комплексна медицинска грижа се постига в една частна болница, далеч от София, на фона на огромните проблеми на национално ниво в сектора? Само преди седмица излезе национално изследване, според което за 2023-та г. най-значимите проблеми на българското здравеопазване са дефицитът на медицински специалисти, лошите условия за лечение и корупцията в системата.

- В комплексността и многопрофилността е силата на едно лечебно заведение за болнична помощ. За медицинските ни екипи пациентът е активен участник в лечебния процес. Това привлича пациентите към нашата болница. 

Като болничен мениджър с дългогодишен опит знам, че добрите медицински екипи се сформират, когато са налице следните условия: 

    Комфорт за пациентите по време на лечебния процес;

    Комфорт за работата на медицинските екипи, включително и модерната апаратура;

    Открити и коректни взаимоотношения между мениджмънта и медицинските екипи и между самите специалисти;

    Възможност за академично развитие  - въпреки наслагващото се мнение, че парите са най-важни за медицинските екипи - това не е така.  Много от колегите искат да израстват в научната сфера, да прилагат нови и модерни методи на лечение, да създадат свои школи. 

Всички тези условия са налични в МБАЛ "Уни Хоспитал", ето защо болницата разполага с достатъчно медицински специалисти и такива по здравни грижи.  Резултатът е позитивни отзиви от пациентите и техните семейства, което е критерият за оценка на предоставяните от нас услуги и важна насока за това какво бихме могли да подобрим. Избирайки ни пред другите лечебни заведения, пациентите показват, че доброто здравеопазване не е запазена марка само за големите градове.

- Една от причините за успеха е партньорството на болницата с "Асарел Медет". Какво за вас е най-ценното - това, което подкрепата Ви носи като добавената стойност?

- За екипа ни "Асарел-Медет" е не просто компанията- инвеститор за създаването на болницата, а истински партньор, на който можем да разчитаме във всеки един момент. Не само за болницата, но и за целия регион компанията дава здрава основа и стабилност, благодарение на които редица сектори се развиват и градят много свои инициативи. 

Един от заветите, които ни остави проф. Лъчезар Цоцорков, избирайки да построи болница в Панагюрище е - "Каквото и да се прави, трябва да се прави на световно равнище иначе няма смисъл. Може да е нещо малко, но да блести като бижу." Вярвам, че заедно с целия ни екип пазим жив този негов стремеж към съвършенство в "Уни Хоспитал".

- Въведохте програмата на Американския институт по качество на медицинското обслужване "Здравни грижи с чувство". При старта й заявихте, че емпатията е ключ към по-доброто лечение и по-сплотения екип. Оправдаха ли се очакванията ви?

- МБАЛ "Уни Хоспитал" е първата и единствената болница в България, чийто екип преминава през обучението "Здравни грижи с чувство" и прилага тази програма. Тя обхвана всеки един член от екипа на болницата - от охраната, хостесите и регистраторите до управителя и начлиниците на клиники, отделения и лаборатирии. Обучението акцентира върху емпатията, с която всеки един от нас трябва да се отнася към пациента, защото той е в центъра на работата ни. Програмата е продължителен процес напред във времето и по този начин надграждаме качеството на взаимодействие с пациентите и техните близки като комуникация, отношение и подобряване на предлаганите от нас грижи и услуги. За нас е изключително важно, когато болният човек усети, че получава съпричастност и внимателно отношение, защото по този начин напълно естествено става част от процеса на лечение.

- Станахте първото лицензирано болнично летище за вертолети, което ще се използва за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха. Какви нови възможности открива то за пациентите и за лекарите?

- На 15 ноември 2023-та г. в МБАЛ "Уни Хоспитал" бе открито първото лицензирано болнично вертолетно летище. Успяхме оптимално бързо и отговорно да изпълним критериите и стандартите, необходими за сертифицирането му, следвайки стартиралия в държавата ни процес по осигуряване на спешна и животоспасяваща медицинска услуга по въздух за критично болни пациенти. Само ден по-късно имахме донорска ситуация, реализирана от медицински екип в МБАЛ "Уни Хоспитал", ръководена от д-р Дончо Ташков. С нея се даде шанс за живот на румънска пациентка, нуждаеща се от трансплантация. И това стана възможно по най-бързия начин, благодарение на лицензираното болнично вертолетно летище. 

Наличието му е още една допълнителна възможност за бърза и навременна реакция при транспортиране на пациенти с политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. А времето за достигане до лечебно заведение, знаете, е сред факторите за спасяване на най-ценното благо - човешкия живот и здраве. 

- Започнахте научен и практически обмен със специалисти от Китай. Докъде стигна съвместния проект между провинция Дзянси и болницата в Панагюрище за създаването на Център по китайска народна медицина и какви предимствата носи той?

- До броени дни очакваме от Китай да се върнат първите трима наши млади лекари, които бяха на обучение. С това започна академичният обмен в областта на медицинските услуги, като част от изпълнението на подписания Меморандум за сътрудничество между Университета по китайска традиционна медицина Дзянси и МБАЛ "Уни Хоспитал". За нас е особено важно, че проектът се подкрепя и на държавно ниво от китайската държава. Целта ни е със създаването на Център, в който западната и източната медицина се допълват, като персонализираме лечението и непрестанно повишаваме качеството. Например, въз основа на ирисова и пулсова диагностика, се изготвя индивидуална програма за лечение. 

- Стартирахте също така иновативна онлайн платформа за пациенти Sineo в Онкологичния ви център. С какво тя помага на болните и какви са първите резултати?

- Онлайн платформата за пациентите от Онкологичния ни център вече активно работи. Сформирани са групите, в които пациентите могат да общуват свободно помежду си след получаването на приложима информация от медицинските специалисти. Платформата осигурява на болните бърз и удобен контакт с лекуващия си екип, помага им да  бъдат проследявани, информирани и консултирани. Терапиите са представени на ясен и достъпен за пациента език с текст и видео, подбрани от лекарите. Има и подробна информация за спецификите на трите отделения - "Медицинска онкология", "Лъчетерапия" и "Нуклеарна медицина", които формират Онкологичния център.

- Какви са плановете Ви за бъдещето. След толкова много нововъведения през 2023 година, какво да очакваме догодина?

- През 2024 година очаквам да финализираме процеса по акредитирането на „Уни Хоспитал“ като университетска болница, с което ще бъде осигурена възможността за обучение на студенти по медицина и професионалисти по здравни грижи. След акредитацията за международен здравен туризъм от Global Healthcare Accreditation през 2021 година, с която започна развитието на медицински туризъм в лечебното заведение, планираме и подготовка за покриване на най-високия международен стандарт – JCI, определян като „златен стандарт“ в здравеопазването. Това е мощен инструмент за постоянно подобряване на качеството на медицинските услуги, предлагани в болницата.

Друго голямо начинание, което ни предстои, и очакваме да заработи с пълен капацитет е откриващото се лечебно заведение - „Уни Хоспитал – София“.

- През 2015 г. кампанията на Стандарт "Млад медик" ви отличи с приза "Мениджър на годината" за активна подкрепа на младите лекари. Сега, 8 години по-късно, продължавате ли да инвестирате в тях? 

- Подкрепата за младите колеги е отговорност, чест и дълг. Те са бъдещето и гаранцията за развитие на всяко едно лечебно заведение за болнична помощ. Изграждането на добър лекар е дълъг процес, отнемащ повече от 10-15 години, което ни задължава непрекъснато да даваме възможност за развитие на младите хора. Това е още едно от предизвикателствата, с които мениджмънтът трябва да се бори. Недостигът на кадри ще се задълбочава, защото голяма част от специалистите, които се подготвят, напускат страната.  Както казах, последователната политика за подкрепа на младите колеги ще даде резултат, който не може да бъде мигновен. Затова като мениджъри не трябва да спираме - днешните ни действия ще намерят отзвук в следващите години.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай