Ангел Кунчев каза в кои области да се готвят за грипна ваканция

Заболеваемостта за страната продължава да расте

Ангел Кунчев каза в кои области да се готвят за грипна ваканция | StandartNews.com

За две области вече се обмисля грипна ваканция, това са Варна и Бургас, обяви главния здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. Утре в Бургас се очаква заседание на щаба, което да реши дали да разпуснат учениците. 

Според официалните данни заболеваемостта за страната продължава да расте - за миналата седмица тя да е достигнала близо 150 болни на 10 хиляди. От днес още две области са в червено, но без грипна ваканция.

Причината за това е, че когато вземат решения по места дали учениците да бъдат пуснати, се взимат предвид данните, които предоставя районното управление по образованието за броя на отсъстващи ученици, също как протича учебният процес.

В първия ден от новата седмица в столичното 107-о училище отчитат, че близо 25% от учениците отсъстват.

„Отварям скоба, че грипната вълна при нас започна още миналата седмица. И имахме класове, където над 50% отсъстваха. Тази седмица са малко по-малко, но отново има много заболели деца", коментира пред bTV Данко Калапиш, директор на 107 ОУ "Хан Крум".

В това училище по-сериозен е проблемът с броя на болните учители.

„От почивните дни до днес шест човека ми се обадиха, че не се чувстват добре. Включително колега, която ми съобщи, че не е добре преди 40 минути и я освободих от работа да отива на лекар. Просто много рязко вдигна температура. Заместник - сутрин, заместник - следобед, все по-трудно, колеги работят на по две смени, психолози влизат да заместват, ресурсни учители", казва Данко Калапиш.

Според преподавателите, ако се наложи децата да излязат в грипна ваканция, това няма да повлияе на учебния процес. За някои области здравните власти вече обмислят такава.

„Доста са разнопосочни обаче интересите, имаме както на места натиск да се обявява, другаде пък да не се бърза, тъй като предстои оформяне на оценки", коментира доц. Ангел Кънчев.

И още според здравните власти влизаме в разгара на грипната епидемия. Очаква се до края на седмицата още две области да влязат в такава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Veber
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи