Защо се бави ваксината срещу коронавируса

2 милиарда долара ще струва разработването на ваксина

Защо се бави ваксината срещу коронавируса | StandartNews.com

2 милиарда долара ще струва разработването на ваксина против новия коронавирус. Това съобщиха от  организацията „Коалиция за епидемична подготовка и иновации“ (КЕПИ), предаде Reuters. Набавянето на космическата сума е една от причините да се бави откриването по така чаканата от целия свят ваксина.

ВИЖ ОЩЕ: СЗО с ужасна прогноза за коронавируса

Организацията описа епидемията като „безпрецедентна заплаха по отношение на глобалното си влияние“ и подчерта, че мерките за ограничаването на епидемията ще помогнат за решаването на проблема, но разработването на ваксина е най-важното нещо за овладяването й.

„Ясно е, че мерките за ограничаването на COVID-19 могат само да забавят разпространението на вируса, който сега влиза във фаза, в която се превръща в безпрецедентна заплаха по отношение на глобалното си въздействие“, заяви генералният директор на КЕПИ Ричард Хатчет. И допълни: „Трябва да инвестираме в разработването на ваксина, която ще предпази хората от заболяването“.

От КЕПИ обявиха в началото на епидемията през януари, че ще бъдат инвестирани 100 млн. долара в програмата по разработването на ваксината, за да може тестовете за нея да започнат в рамките на четири месеца. Но на 6 март те вече твърдят, че тези пари са свършили и има нужда от допълнително финансиране.

„Без допълнителни финансови средства програмите за ваксина няма да могат да прогресират и тя няма да бъде създадена“, каза още Хатчет, цитиран от „Фокус”. В същия ден британското правителство заяви, че ще отдели 26 млн. долара, предназначени за организацията, след като по-рано те дариха 30 млн. и освен това призоваха и други страни да подпомогнат КЕПИ.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай