Петък,

Защо не е нужна ваксина ако сме изкарали COVID

От: Рачо Рачев -
201
Защо не е нужна ваксина ако сме изкарали COVID
A
A
A

"Прекарването на болестта е ваксиниране с неизвестна доза от патогена", съобщи в интервю за БНР доц. Любомира Николаева-Гломб - вирусолог, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че е преминала през коронавирусна инфекция и вече е излекувана.

Вирусоложката изказа предположение и подчерта, че не се позовава на факти, че човек, който е преболедувал, не би трябвало да се имунизира в следващите 2-3 месеца. Без лекарско предписание не бива да се поставя ваксина, подчерта тя.

"Все повече зачестяват публикациите, че имунитетът срещу COVID-19 е относително нетраен и с времето титърът на антителата спада. Тепърва ще се разбере дали така е и с Т-клетъчния имунитет. Това, че някой е бил заразен, не означава, че вече никога няма да се зарази пак. Като човек, преболедувал, мисля да се ваксинирам, когато ми кажат, че е минал достатъчен период - предполагам, че моето време ще е през пролетта и лятото", обясни доц. Гломб.

Имунизираните не могат да пренасят вируса, уточни категорично вирусологът и добави, че ваксината, с която се ваксинират хората, не представлява вирус.

По думите на доцентката всяко вкарване на нещо чуждо в организма, каквато е ваксината, може да предизвика алергична реакция: "Във всяка една ваксина досега, която има листовка, пише като едно от редките усложнения".

Тя беше категорична, че е погрешно схващането, че прекалено бързо са били разработени ваксините срещу COVID-19: "Разработване на ваксини на основата на информационни РНК е технология, която се разработва от 10 години и в ограничени случаи дори има и приложение. Поне от 10 години има разработки на лабораторно и предклинично ниво. Разработките за SARS-COV-1 бяха затихнали, но не са прекъсвали".


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички