Защо не е нужна ваксина ако сме изкарали COVID

Който е преболедувал, не би трябвало да се имунизира в следващите 2-3 месеца

Защо не е нужна ваксина ако сме изкарали COVID | StandartNews.com

"Прекарването на болестта е ваксиниране с неизвестна доза от патогена", съобщи в интервю за БНР доц. Любомира Николаева-Гломб - вирусолог, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя уточни, че е преминала през коронавирусна инфекция и вече е излекувана.

Вирусоложката изказа предположение и подчерта, че не се позовава на факти, че човек, който е преболедувал, не би трябвало да се имунизира в следващите 2-3 месеца. Без лекарско предписание не бива да се поставя ваксина, подчерта тя.

"Все повече зачестяват публикациите, че имунитетът срещу COVID-19 е относително нетраен и с времето титърът на антителата спада. Тепърва ще се разбере дали така е и с Т-клетъчния имунитет. Това, че някой е бил заразен, не означава, че вече никога няма да се зарази пак. Като човек, преболедувал, мисля да се ваксинирам, когато ми кажат, че е минал достатъчен период - предполагам, че моето време ще е през пролетта и лятото", обясни доц. Гломб.

Имунизираните не могат да пренасят вируса, уточни категорично вирусологът и добави, че ваксината, с която се ваксинират хората, не представлява вирус.

По думите на доцентката всяко вкарване на нещо чуждо в организма, каквато е ваксината, може да предизвика алергична реакция: "Във всяка една ваксина досега, която има листовка, пише като едно от редките усложнения".

Тя беше категорична, че е погрешно схващането, че прекалено бързо са били разработени ваксините срещу COVID-19: "Разработване на ваксини на основата на информационни РНК е технология, която се разработва от 10 години и в ограничени случаи дори има и приложение. Поне от 10 години има разработки на лабораторно и предклинично ниво. Разработките за SARS-COV-1 бяха затихнали, но не са прекъсвали".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай