Събота,

Защо може и да не се заразим с коронавирус

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
133
Защо може и да не се заразим с коронавирус
A
A
A

В Швейцария и Южна Корея са проведени мащабни проучвания, които доказват, че е част от хората имат клетъчен имунитет срещу COVID-19 без да са боледували. Предполага се, че е кръстосана реактивност от другите коронавируси, които циркулират, съобщи в интервю за БНТ проф. Ива Христова - заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Това означава, че част от населението никога няма да се разболее или ще го прекара много леко. Смята се, че на тази кръстосана реактивност се базира фактът, че децата не боледуват или боледуват много леко, защото те нормално изкарват циркулиращите коронавируси, които причиняват остри респираторни заболявания", уточни тя.

Последните проучвания сочат, че голяма част от населението са диагностицирани като безсимптомни, но до 80% от тези хора впоследствие развиват някакви симптоми, съобщи проф. Христова.

"Това, че към момента на диагностициране са безсимптомни, не означава, че те ще останат такива - напротив, много по-вероятно е те да развият някакви, макар и леки, симптоми. Затова при тях се обръща внимание, че е важна карантината, че те могат да заразяват и че е добре да се лекуват", подчерта тя и предупреди безсимптомните пациенти да не се успокояват с това, че от епидемиологична гледна точка не са толкова заразни.

По думите ѝ изследванията на коронавируса сочат, че "огромната част от тежките случаи са при мъже".

"Това как ще прекараме заболяването е въпрос на имунна система. Затова голямата част от изследванията са насочени към имунитета. Те показват, че докато при децата основна роля играе вроденият имунитет - в случая интерферонът, при възрастните това е придобитият имунитет - нашите антитела и нашите Т-клетки, тоест клетъчният имунитет", обясни проф. Христова и отново подчерта: "Мъжете повече се заразяват и по-тежко го прекарват."

Според нея "ние очевидно сме в основата на втората вълна" на COVID-19, но колко "висока" ще е тя, зависи от нашето поведение. Все още коронавирусът у нас се разпространява клъстерно, но се очаква засилване на тенденцията за извънклъстерно разпространение, отбеляза тя и добави, че "България седи много добре на европейската карта".


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com