Защо Ковид - 19 събори отличника Чехия

Защо се получи този срив

Защо Ковид - 19 събори отличника Чехия | StandartNews.com

"През пролетта Чехия беше един от отличниците в Европа с мерки, подобни на тези в България, но и с много добра комуникация от страна на правителството и на кризисния щаб, а и с много добра предвидимост, която позволи на гражданите и на бизнеса да планират поведението си и да се подготвят със закупуването на маски и дезинфектанти.

Отпускането на мерките също беше много добре планирано и с много добра комуникация". Това каза пред БНР Мирослава Симова, която живее и работи в Прага като управител на международна компания. 

Според нея това, че в Чехия сега коронавирусът се разпространява най-бързо в Европа, е започнало още през август, когато експоненциалната крива, отчитаща нарастването на броя на заразените, е започнала стремглаво да върви нагоре. По думите ѝ въвеждането на противоепидемичните мерки, най-вече носенето на маски на закрито, тогава е "опасно закъсняло":

"С 3-4 седмици закъсня тази базисна мярка, която доказано спасява животи. ... В момента продължава да има свободен капацитет в болниците, но все пак има едни нови 300-400 пациенти в сериозно състояние, които са на болнично лечение през последните седмици, спрямо предходните периоди".  

Мирослава Симова определи като доста тревожно положението в страната. В последните 10-ина дни броят на заразените в Чехия е около 8-9 хиляди на ден. Затворени са всички училища, дори основните, за които преди това е имало прогнози, че няма да се случи. През следващите три седмици там затворени остават ресторанти, барове и кафенета. Забранява се събирането на повече от шест души на едно място.

"Тотално замря културният живот. Всички институции са затворени - кина, театри, спортни състезания не се провеждат", обясни още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай