Заради ваксината! Путин скръцна със зъби на Европа

Чии интереси пазите, попита руският президент

Заради ваксината! Путин скръцна със зъби на Европа | StandartNews.com
  • Чии интереси пазите, попита руският президент

Руският президент Владимир Путин отвърна остро на Европа, която зачерква ваксината "Спутник V".

ВИЖ ОЩЕ: Европа зачеркна руската ваксина

"Буди учудване, че един от отговорните служители на Европейската комисия е заявил: "Не ни трябва "Спутник V". Странно изявление, ние не натрапваме нищо на никого", каза президентът.

По думите му, когато подобни изявления се правят от официални лица, "възниква въпросът чии интереси защитават и представляват тези хора: интересите на някакви фармацевтични компании или интересите на европейските граждани".

Изказването на Путин идва в отговор на интервю на еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретонза за френския канал TF1. Бретон ръководи работната група на ЕК за увеличаване на капацитета за производството на ваксини в Евросъюза. По думите на Бретон, имунизацията в ЕС може да приключи още до средата на юли с ваксини, произведени в Европа.

В отговор производителите на руската ваксина го обвиниха, че е "предубеден".

"Уважаеми комисар Бретон, европейците искат избор на безопасни и ефективни ваксини, които вие досега се провалихте да доставите", написаха от Руския фонд за преки инвестиции в "Туитър".

И междувременно съобщи, че остров Мавриций е вече 55-ата страна, одобрила използването на ваксината "Спутник V". Фондът заяви, че регистрацията на препарата в Мавриций е станала в рамките на ускорена процедура. "С това ваксината "Спутник V" е одобрена вече в държави с общо население над 1,4 милиарда души", се посочва в изявлението на фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай