За коронавируса: Дезинфекцират метро и рейсове(ОБЗОР)

"Лудогорец" дарява тестове, увеличават болничните легла

За коронавируса: Дезинфекцират метро и рейсове(ОБЗОР) | StandartNews.com
  • 100 000 литра спирт от Държавния резерв
  • "Лудогорец" дарява тестове
  • Увеличават болничните легла

Дезинфекция на всички превозни средства в София ще бъде направена превантивно като предпазна мярка срещу евентуално  разпространение на коронаривус. Това е една от серията допълнителни мерки, които взе кабинетът днес. Премиерът Бойко Борисов събра министрите с кризисния щаб и разпореди информация за коронавируса да се дава два пъти на ден - в 8 и в 17 ч.

Директорите на градския транспорт и „Метрополитен“ имат указания да дезифекцират всички превозни средства - метро, рейсове, тролеи, трамваи. Вземаме всички възможни мерки срещу коронавируса, общината е в готовност за ограничаване и на масовите прояви, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, още, че вече има сформиран щаб към общината, който е в пряка връзка с националния.

100 000 литра спирт от Държавния резерв ще бъдат деблокирани и предоставени на производителите на дезинфектанти, съобщи Борисов на заседанието. В момента в резерва има около 400 000 литра спирт.

Отделно министерство на икономиката ще се свърже с производители на маски и с фирми от текстилната асоциация, които при нужда да трансформират производството си, така че да има запаси. Към момента има 2 фирми, които произвеждали маски, но при нужда други от текстилния бранш може да се включат в производството, стига държавата да предостави суровини. Министърът на икономиката Емил Караниколов става част от кризисния щаб.

Ще бъдат увеличени и болничните легла в страната при нужда. За целта шефовете на болници трябва да направят анализ, колко легла могат да преобразуват. В "Пирогов" ще има 42 легла, а токсикологията ще се превърне в инфекциозно отделение. Александровска болница пък ще може да трансформира и осигури още 70 легла. Във ВМА ще се трансформира психиатрията и ще 50 допълнителни легла. Ще бъдат открити две нови лаборатории - в Стара Загора и Варна., така че пробите за коронавируса да не пътуват до София. МЗ ще прати указания на личните лекари как да попълват болничните за домашната карантина на онези българи, които идват от рисковите държави и трябва да си останат 14 вкъщи. Борисов заръча на здравния министър Кирил Ананиев да събере всички шефове на болници, а те на свой ред да обгрижват пациент.

Няма опасност от липса на хранителни продукти, нито ще има увеличение на цените заради масовото изкупуване на стоки в няколко града. Не се презапасявайте, призова премиерът.

Инструкции до училищата за мерки срещу коронавируса ще разпрати МОН. От следващата седмица учениците ще започват часовете с инструкции и беседи по хигиена. Школата ще се почистват двойно по-често.

"Говори се, че се крие коронавирус. Няма такова нещо. ...Всички държави почти имат, нищо срамно няма и в България ако се появи при това огромно движение на хора", каза премиерът Борисов в началото на заседанието. Досега няма случай на коронавирус и затова премирът призова да няма паника и да не се разпространяват фалшиви новини, а хората да слушат е лекарите и експертите. Той изтъкна, че всеки ден има срещи с премиери и президенти и попита на шега здравният министър Кирил Ананиев дали ги преглеждат на границата. „Те ме целуват, аз ги прегръщам“, каза той.

Борисов заяви, че в момента има 77 млн. лева във фонда за бедствия и аварии, но са готови да сложат за всички мерки 50 млн.лева, за да няма политически спекулации. Той призова хората да слушат е лекарите и експертите. Борисов заръча брифингите, които се правят пред ВМА всяка сутрин, ще се правят и в 17 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай