Ясли и детски градини в София отварят на 26 май

Всички директори на детски градини и ясли ще получат инструкция за организацията на работата

Ясли и детски градини в София отварят на 26 май | StandartNews.com

Яслите и детските градини в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след почивните дни, съобщи кметът Йорданка Фандъкова чрез профила сис във Фейсбук.

Фандъкова изброи и указанията към лица и институции, които трябва да се погрижат за здравето на малките възпитаници:

✅ Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията.

✅ Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини.

✅ Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всички директори на детски градини и ясли в София ще получат инструкция за организацията на работата.

? Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите.

? Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време.

? При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.

? Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

✅ Очакваме от Министерството на образованието декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини и всеки родител може да я попълни предварително.

✅ Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци.

✅ За да гарантираме сигурността на персонала, директорите организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания.

✅ Възложила съм на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група.

? До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи.

? Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай