Вторник,

Всяка втора проба в Кюстендил е с британския щам

От: Пламен Вълков -
191
Всяка втора проба в Кюстендил е с британския щам
A
A
A

Половината области у нас, общо 14 на брой, отново са в критичната червена зона по брой на заболели. Най-критично е положението в Кюстендил. Там данните за последните 14 дни показват 408 заболели на 100 000 души. За сравнение - в София - град те са 208.„В пробите, които са дадени в края на декември, има наличие на британския щам.

"Знаете, този щам е много по-виролентен и ние смятаме, че бързото нарастване се дължи на това”, заяви областният управител на Кюстендил Виктор Янев, цитиран от Нова. 

Пробите, които са постъпили от града в Националния център за заразни и паразитни болести показват, че всяка втора е именно с британският щам.

„Той циркулира широко в кюстендилския регион и на него се дължи повишената заболеваемост. Той е с 50, според някои данни и до 75% по-лесно разпространим или по-заразен в сравнение с предишните циркулиращи коронавируси”, каза проф. Нели Корсун.В местната болница беше разкрито второ COVID отделение, а през последните дни все повече легла се запълват. „В последните две седмици тенденцията е между 70 и 90 хоспитализирани. Има с тежко положение”, посочи Виктор Янев.

Тежко е положението и в спешния център към болницата, откъдето минават повечето пациентиq преди да ги приемат в болница. Здравните власти отново припомниха, че има два начина да се ограничи заразата - чрез спазване на противоепидемичните мерки и широко прилагане на ваксините.В Кюстендил хората приемат ситуацията с притеснение. „По-скоро са уплашени. Взехме решение да продължим с наложените към момента мерки. Следим ежедневно епидемичната обсановка и ако се наложи, ще бъдат наложени и по-рестриктивни мерки", каза областният управител на Кюстендил. В града маските са задължителни и на открито.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com