Петък,

Всеки трети след K-19 има мозъчни увреждания

От: Мартина Суботинова -
391
Всеки трети след K-19 има мозъчни увреждания
A
A
A

Всеки трети, преболедувал COVID-19, получава мозъчни или психически увреждания в рамките на следващите шест месеца - това показва изследване, проведено сред над 230 000 души, съобщава Дойче веле.

Учените не знаят по какъв точно начин вирусът може да доведе до депресия и страхова невроза, но установяват, че тъкмо тези две диганози са най-разпространени сред общо 14-те психически и ментални отклонения, установени след прекаран COVID-19. По-рядко се регистрират инсулти, деменция и други неврологични смущения, но и тяхната честота е по-висока от обичайното, особено сред пациенти, преболедували тежко.

Новите данни, публикувани в много авторитетното медицинско списание "Lancet Psychiatry Journal", са базирани на здравните досиета на 236 379 пациенти, преболедували COVID-19, главно в САЩ. В 34 процента от случаите са диагностицирани неврологични или психически увреждания в рамките на шест месеца след заболяването. Този процент е много по-висок в сравнение с контролната група от хора, прекарали грип или сходни заболявания на дихателните пътища през същия период. Ето защо учените смятат, че COVID-19 оказва специфично въздействие върху човешкия мозък и човешката психика.

Авторите на изследването смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми.

"За отделните пациент рискът от такива късни ефекти е минимален, но вредите за населението като цяло могат да бъдат сериозни", коментира Пол Харис, професор по психиатрия в Оксфорд и научен ръководител на екипа.

Неговият колега Макс Таке, също окфордски психиатър, уточнява, че изследователите досега не са успели да разберат биологичните и психологическите механизми на тези късни ефекти. Той настоява спешно да се инвестира в изучаване на феномена, за да може проблемите да бъдат предотвратявани или третирани по медицински път.

Най-често у пациентите се наблюдават страхови неврози (17 на сто) и емоционални смущения (при 14 процента), като тези две отклонения видимо не зависят от това дали пациентът е прекарал COVID-19 в тежка или в лека форма. Но сред пациентите с коронавирус, постъпили в интезивно отделение, 7 процента в рамките на шест месеца са получили инсулт, а при 2 на сто се диагностицира деменция. Независими експерти заявяват, че тези данни будят голяма тревога.

"Това изследване е много важно. То потвърждава отвъд всяко основателно съмнение, че COVID-19 в еднаква степен засяга мозъка и психиката на човека", посочва Саймън Уесли, ръководител на Факултета по психиатрия в авторитетния лондонски "Кингс Колидж".

"Последиците от COVID-19 за психическото здраве на пациента могат да бъдат сериозни", предупреждава и Лий Милиган, изпълнителен директор на благотворителната организация за подпомагане на психичното здраве "MQ".


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com