Петък,

Витанов тревожен. Идват ли полевите болници?

От: СТАНДАРТ -
Витанов тревожен. Идват ли полевите болници?
A
A
A
  • На картата ще се появи нов страшен цвят – тъмновиолетов, каза математикът

Тревожна прогноза за развитието на коронавируса у нас направи математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Няма да е добро това, което ще се случи ноември месец. Броят на заразените ще се увеличи, заяви той в бТВ. И предрече: до края на октомври ще минем броя от 42 500 заразени. Ако нещата вървят така, може да се наложи и ген. Мутафчийски да разгръща полеви болници, заяви професорът.

„През септември, когато казах, че към края на октомври ще минем 30 000 и здравната система да се готви за това, в мрежата заваляха искания за моя арест, че всявам паника. Сега ще ме арестуват ли?, попита Витанов.  И продължи: „Когато случаите станаха 500, аз казах, че това е леко плискане на вълната, отново беше посрещнато със смях. Това не е все още всичко, което може да ни се случи. Вълната не започва предварително, беше малко по-висока, отколкото очаквахме, но то беше ясно, защото броят на хората, които не спазват мерките е много по-голям, отколкото през септември, когато изчислявахме бройките.“.

Всеки ден ние правим карти и ги изпращаме в Оперативния щаб. Нашата карта е за няколко дни напред, обясни математикът. И каза: "Картата показва къде нашият екип очаква, че ще има голямо количество заразени. Виждате ситуацията на 16-ти, няма как да покажем текущата карта, защото ще всеем паника в съответната област, тя е за вътрешна информация на щаба“.

По думите му на следващите карти ще се появи нов цвят – тъмновиолетов. Той означава голяма опасност от дълготрайно бързо нарастване на броя на случаите.

„Където има неспазване на мерки и голям брой близки контакти между хората, рискът е повишен и там трябва да се вземат мерки. Има изчисления, които утре сутринта ще бъдат представени на щаба и след това ще мога да кажа числа", обясни математикът.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички