Витанов: Следващата седмица няма да е лека

Не смея да пиша за смъртността през октомври, коментира професорът

Витанов: Следващата седмица няма да е лека | StandartNews.com

Следващата седмица няма да е лека. Такава е прогнозата за развитието на пандемията у нас, направена от проф. Николай Витанов, станал известен като математикът на Националния оперативен щаб /НОЩ/.

„Виждам, как в дълбините се формира нещо неприятно и не мога да го предотвратя. Но поне да ви съобщя, та да се предпази, който иска“, пише Витанов във Фейсбук.

„Днес базовото репродуктивно число е 1.122. Което ще рече, че обхватът на заразата се разширява. Виждате го и по увеличаването на броя на активните случаи. Половината области са в зоната на дифузно разпространение на заразата. Другата половина – не“, твърди още математикът.

И отчита: „Две много важни области - София - град и Пловдив още не са в зоната на дифузното разпространение и това ни крепи засега. София - град обаче поддава бавно, Пловдив и той. Виждам го, но нищо не мога да направя да го спра. Мога само да ви информирам“.

„Заключението от всичко по-горе е, че следващата седмица няма да е лека. Както помните, писах, че до края на месеца смъртността ще е висока. Виждате, че е висока. Но вие си с знаете - тя показва реалния брой заразени, които имат симптоми. Не смея да пиша за смъртността през октомври. Вселената не само ще бъде оревана, но може и да бъде спукана от рев“, заключва Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай