Витанов с 2 сценария за пандемията

Математикът Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас

Витанов с 2 сценария за пандемията | StandartNews.com

Математикът Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас. Според него има два варианта какво ще се случи според действията на властите по отношение на вируса. Ето какво написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 19 май 2021 г.

Обстановката е спокойна и какво вече писах, насочваме се към спокойно посрещане на 24 май.

Благоприятният сценарий е стабилен, стойностите на параметрите за смяна на тренда са ниски. Не се забелязва индийски вариант на вируса из страната. Базовото репродуктивно число днес е 0.614, което означава, че заразата продължава да се свива, а здравната система ще продължи да се разтоварва с очаквано намаляване на броя на активните случаи над 1000 на ден за следващите 3 дни. Както вече писах, очакваме спад на активните случаи под 30 000, посока - надолу към 25 000.

Много въпроси има за това, какво става със щита. Нека да напиша пак. При 35 000 поставени дози на ден, се очаква да имаме 70% щит след 60-на дни. Обаче, вследствие на действията на активните елементи в системата, броят поставени дози падна на 26 000 на ден. Това означава около 24 дни отместване на датата за достигане на 70% - от края на юли за средата на август.

По-нататъшен спад в ритъма на ваксинацията може още да отмести тази дата и да изтървем лятото. Питат ме - ама как така. Простичко е - всеки сценарий е привличащо множество (атрактор) на траекторията на системата в подходящо фазово пространство. Този атрактор си има басейн на привличане (basin of attraction). Ако изкарате системата от този басейн тя отива в друг басейн, където атракторът е друг сценарий. Активните елементи в системата могат да правят това.

Оттук има 2 варианта. Вариант 1: Не сме излезли от басейна на привличане на сценария - 35 000 поставени ваксини на ден. Тогава системата бавно ще се върне там и забавянето ще е само няколко дни - докъм началото на август. Другият вариант - системата е изкарана от басейна на сценария 35000 и е вкарана в басейна на друг сценарий - например 25 000. Тогава датата на достигане на желания размер на щита се отмества към средата на август.

Има и такъв сценарий - броят на поставените ваксина пада под 25 000 средно на ден или под 175 000 на седмица. Тогава датата за постигане на 70% се отмества към есента.

Това не е много добре и според мен трябва да има по-активна информационна кампания за ваксинация. Понеже аз нищо не разбирам от това (аз по принцип нищо не разбирам от каквото и да е) ви пращам един линк към нещо, писано от човек, дето като че ли разбира.

">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай