Витанов с първа позитивна новина за София

Добре е, че базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199

Витанов с първа позитивна новина за София | StandartNews.com

В средата на седмицата между 14 и 21 ноември смъртността и броят активни случаи в България от коронавирус ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като почне, да не спира, защото тогава ще имаме спокойни коледни празници, написа във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Иначе добрите новини продължават. Базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199. Обхватът на заразата се разширява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, но ще устиска. Какво ще им е на хората от първа линия и на поддържащите ги е друг въпрос. Тежко ще им е. Но можем да се гордеем с тях, казва Витанов.

Друга позитивна новина е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата спряха да растат - замръзнаха на място, този за София-град даже падна и то не малко, което е добра новина. Стойностите обаче са си високи, което показва, че новите случаи няма да намалеят рязко. Но няма да станат и 20 000 на ден, за целта индикаторите трябва да тръгнат рязко нагоре, а те не го правят. С две думи - експоненциалният растеж приключи - мечката заспа и ако не я дърпаме за опашката, ще си спи, обяснява математикът.

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна - 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали ще е изоглавен от общата тенденция, както беше Видин при предишната вълна (винаги съм казвал, че пандемията е процес с памет - помните още панаира с кебапчета и сръбско във Видин, след който нещата там тръгнаха на зле и още не може да се оправят. Обяснението е проста - системата има памет. Процесът не е от тези, дето ги има по учебниците по теория на вероятностите).

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблемната област в Западна България се мъчи да се възстанови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай