Витанов каза кога да се тревожим за Омикрон

Празниците ще са спокойни, прогнозира професорът

Витанов каза кога да се тревожим за Омикрон | StandartNews.com

Каква Коледа ни чака? Настъпва ли Омикрон и кога ще удари? Отговори на тези въпроси даде топ математикът проф. Николай Витанов пред Нова тв.

Празниците ще са спокойни, прогнозира професорът. Той успокои, че до Ивановден и Йордановден няма да има проблеми.

„След това вариантите се менят. Идва времето след Ивановден и Омикронът започва да се проявява. До края на януари той ще стане доминантен и февруари вече започваме да имаме проблеми”, прогнозира специалистът в студиото на „Събуди се”.

Витанов коментира, че все още здравната система не се е разтоварила. „Седим си на 95 000 активни случая. Слава Богу, че случаите в болниците и интензивните отделения намаляват”, каза проф. Витанов.

Математикът цитира данни за Омикрон според които в Южна Африка и Великобритания смъртността е от пет до седем пъти по-ниска. „Тоест, очакванията засега се, че може да има повече случаи, но няма да има толкова много починали”, смята той.

По думите му практически в България Омикрон все още няма. „Но, ако го има, той се е скрил под някоя маса и чака празниците да отминат”, допълни той.

Проф. Витанов обясни, че четвъртата вълна на COVID у нас ще свърши, когато случаите паднат под 50 на ден. „Това означава, че тя ще се застъпи със следващата. Контролното число за Нова година е около 1 000 на ден. За смъртността - малко над 50. Четвъртата вълна си отива, но няма да може да си отиде съвсем преди да дойде Омикрон - ще се застъпят”, допълни специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай