Вирусолог казва как да ни се размине 4-та вълна

Ако вирусът мутира все така, то ще трябва всяка година да се ваксинираме, казва проф. Ива Христова

Вирусолог казва как да ни се размине 4-та вълна | StandartNews.com

Ако сме със същия манталитет, ще има четвърта вълна на коронавируса. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът и зам.-директор на Националния център за заразни и паразитни болести. проф. Ива Христова.

Според нея обаче ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне. „Нека да разберем, че не трябва да се събираме на големи групи и да спазваме дистанция”, призова проф. Христова.

По думите ѝ вирусът няма да спре да мутира и високата заболеваемост се дължи на британския вариант, който бързо се наложи у нас и в Европа. „Този вариант показва, че вирусът върви една стъпка пред нас. От нашите усилия и бързи реакции може да зависи блокирането му", коментира вирусологът.

Тя подчерта, че ваксинирането е важен стълб срещу пандемията. „Важно е максимално бързо имунизацията да се свърши, но, разбира се, това зависи и от доставките", заяви вирусологът. 

Тя обясни и защо имунизираните също могат да бъдат позитивни. „Ваксинираният човек може да е позитивен, но в общия случай той няма никакви симптоми. Между първа и втора игла човек може да се зарази и боледува, защото няма достатъчен имунитет”, заяви вирусологът.

„Ако вирусът мутира все така, то ще трябва всяка година да се ваксинираме", смята проф. Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай