Събота,

Вирусолог казва как да ни се размине 4-та вълна

От: Стандарт -
932
Вирусолог казва как да ни се размине 4-та вълна
A
A
A

Ако сме със същия манталитет, ще има четвърта вълна на коронавируса. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът и зам.-директор на Националния център за заразни и паразитни болести. проф. Ива Христова.

Според нея обаче ако сме разумни, няма да има нужда от затваряне. „Нека да разберем, че не трябва да се събираме на големи групи и да спазваме дистанция”, призова проф. Христова.

По думите ѝ вирусът няма да спре да мутира и високата заболеваемост се дължи на британския вариант, който бързо се наложи у нас и в Европа. „Този вариант показва, че вирусът върви една стъпка пред нас. От нашите усилия и бързи реакции може да зависи блокирането му", коментира вирусологът.

Тя подчерта, че ваксинирането е важен стълб срещу пандемията. „Важно е максимално бързо имунизацията да се свърши, но, разбира се, това зависи и от доставките", заяви вирусологът. 

Тя обясни и защо имунизираните също могат да бъдат позитивни. „Ваксинираният човек може да е позитивен, но в общия случай той няма никакви симптоми. Между първа и втора игла човек може да се зарази и боледува, защото няма достатъчен имунитет”, заяви вирусологът.

„Ако вирусът мутира все така, то ще трябва всяка година да се ваксинираме", смята проф. Христова.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com