Виновно ли е училището за бума заразени

Как да различим грип, настинка и Ковид

Виновно ли е училището за бума заразени | StandartNews.com

Ръстът на заболелите от коронавирус у нас се дължи в голяма степен на образователната система. Това мнение изрази в интервю за бТВ  пулмологът доц. Александър Симидчиев. "Децата не боледуват толкова много, но има разпространение. Училището е едно място, през което инфекцията може да се разпространи във всички останали социални слоеве и това се случва", каза доц. Симидчиев.

По думите му по симптоми е много трудно да се различи грип от коронавирус.

"Характерното за коронавирусната инфекция е загубата на обоняние и вкус. За стандартния грип по-характерна е болката в мускулите. Това са доста несигурни симптоми. Единственото сигурно нещо е лабораторното изследване", обясни пулмологът.

"В момента по-вероятно е да сме заразени с коронавирусна инфекция. Ако имаме симптоми, е по-вероятно да бъдат свързани с нещо, което е често в момента. В момента все още нямаме ръст на грипа и настинките. Поради тази причина оплаквания, които са свързани с обичайните настинки, би следвало да се предполага, че е по-вероятно да е коронавирус", обясни доц. Александър Симидчиев.

Най-характерното за това заболяване е, че протича на вълни и обикновено много по-продължително време, допълни той. По думите му трябва да се прави разлика между противоепидемичните мерки, каквато е карантината, и болестта като такава.

Според пулмолога трябва да се въведат допълнителни мерки, които да се спазват, или да се наложи спазването на тези мерки, които вече съществуват. „Този процес, ако бъде оставен без някакъв контролен механизъм, той ще расте и ще довежда до това, че здравната система ще започне да получава все повече и повече пациенти. Голяма част от тях ще трябва да влязат в интензивни отделения“, на мнение е доц. Симидчиев. Той е на мнение, че трябва да има добра разяснителна кампания за това защо трябва да се носят маски и какво означава физическо дистанциране.

„Тези две мерки са достатъчно ефективни, за да намалят до 30% ръста на новозаразените“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай