Вещаят пик на коронавируса на изборите

Може пак да стигнем 5000 заразени на ден, каза инфекционистът д-р Трифон Вълков

Вещаят пик на коронавируса на изборите | StandartNews.com

Възможно е да има нов пик на заразени по време на изборите. Прогнозата, макар и чисто теоретично, направи пред Нова телевизия инфекционистът д-р Трифон Вълков. Според него е възможно в началото на април да стигнем отново 5000 заразени на ден. По думите на Вълков по-големият брой тестове вдига и бройката на заразените.

"Един сериозен процент от населението вече има защита, реалният брой на хората, прекарали заболяването, е минимум 2,5 милиона", обясни още инфекционистът.

"Има неправилно разпределение на ваксините, а не пропуски в поръчаните бройки. Има презапасяване на големите страни. В Англия се падат 7 ваксини на човек", разкри д-р Вълков. 

"Няма значение дали Европа ще достигне 70% защита, ако няма ваксинационна кампания по света и в бедните държави", коментира инфекционистът. По-добре ваксиниран с нещо, отколкото без нищо. Трите одобрени ваксини в Европа и страната ни изграждат много добър имунитет и след една доза. Втората доза достимулира и попълва пропуски от първата доза, разкри д-р Трифон Вълков.

"Преболедувалите могат да компенсират втората доза на ваксината", смята здравният експерт. Според д-р Вълков е възможно новите щамове да наложат създаването на ваксини и за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай