Уникално! Метод с радиация убива Ковид

Новаторската идея противопостави учените

Уникално! Метод с радиация убива Ковид | StandartNews.com

Ниски дози радиация могат да унищожат коронавируса, включително мутациите му, без да навредят на човек. Това са открили учени от Русия и Узбекистан, съобщава ДарикНюз, позовавайки се на пресслужбата на Уралския федерален университет (УрФУ)

Според университета изследването на радиационния ефект върху COVID-19 се извършва от учени от УрФУ и Академията на науките на Република Узбекистан. В хода на съвместните изследвания са открити особеностите на ефекта на меките рентгенови лъчи и ултравиолетовото лъчение върху коронавируса, съобщи пресслужбата.

"Същността на тази новаторска идея е, че огромна РНК молекула на този вирус, когато попадне в човешка клетка, е принудена силно да се деформира в много области по дължината си. Оказа се, че деформираните места по молекулата на РНК са хиляди пъти по-чувствителни към радиацията, отколкото молекулите на здравите клетки. От това следва, че малки дози радиация, разрушителна за вируса, биха били абсолютно безопасни за здравите клетки“, цитират се в съобщението думите на професора от УрФУ Анатолий Зацепин.

Сега екип от учени разработва метод за лечение. Според експерти радиационното облъчване е предназначено не само за COVID-19, но и за други вируси, в частност неговите мутации, във връзка с които те предлагат да се използва радиация не само за лечение на хора и предотвратяване на заболявания, но и за дезинфекция на предмети, продукти и помещения.

Новият метод обаче все пак предизвика спор в научните среди относно безопасността му.

Лечението на коронавирус с дози радиация може да бъде опасно, по-добре е да се използва ултравиолетова светлина за дезинфекция на повърхности и на въздуха, каза за РИА Новости вирусологът д-р Анатолий Алтщайн по повод анонсираното като „безопасно“ лечение с радиация.

"Няма нужда да се лекува човек с радиация. Освен това има много различни видове радиация – има много голяма разлика между рентгеновите лъчич и ултравиолетовата светлина“, коментира още Алцщайн.

„Ако облъчите с рентгенови лъчи човек с доза, която може да убие коронавирус в него, можете да навредите и на самия пациент”, предупреждава лекарят.

"Но облъчването на повърхности, например, е много добра дезинфекция. Може да се унищожава вируса във въздуха с ултравиолетова светлина", предложи д-р Алтщайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай