Удрят спирачка на съдебните заседания за месец

Ще продължат да се разглеждат делата, които са на закрити заседания по принцип

Удрят спирачка на съдебните заседания за месец | StandartNews.com

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръча на aдминиcтpaтивнитe шефове нa cъдилищaтa откритите съдебни заседания да ce oтлoжaт с дo eдин мeceц.

Решението е в отговор на заповед на министъра на здравеопазването от 8 март, когато бяха оповестени първите за България случаи на заразени с Ковид-19. Това съобщи представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

"Като ще продължат да се разглеждат делата, които са на закрити заседания по принцип, и по наказателните, мерките за неотклонение, процедурите по  несъстоятелност. Тоест няма стопроцентово неразглеждане на делата, а само по отношение на тези, които са в открито заседание и е свързано с явяване на страни, свидетели и лица в съдебна зала", обясни Магдалинчев.

Вчера стана ясно, че в Габрово, където бяха открити два случая на заразени с Ковид-19, председателят на окръжния съд Веселина Топалова е издала заповед, с която до второ нареждане са отменени съдебните заседания. Заповеди за преустановяване на всякакви масови събития има издадени и в други звена на съдебната власт.

Съдебни сгради в столицата и в страната масово се дезинфектират, а на отделни места се измерва и телесната температура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай