Сряда,

Учителите масово настояват за онлайн обучение

От: Рачо Рачев -
502
Учителите масово настояват за онлайн обучение
A
A
A

Повече от 71% срещу 29% от учителите подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация и в прогимназията от 3.11.2020. Това показва проучването на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" за мнението на българските учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда. 

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена. Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини. 

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина. 

Натоварването на българските учители, поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта. 

Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели и се насажд мнение колко опасни са образователните институции и, че именно там са инкубаторите на заразата Ковид. Според синдикат "Образование" има и насаден страх сред самите учители и преподавателски състав. 

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството, или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина. 

В горе цитирания брой учители, не влизат и тези, които са болни от други болести. Има учители, които вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук, ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционния режим е единствения изход. 

По отношение на начален етап 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап. 

Подобен е резултатът 56,5%, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим. 

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние. 

Остават проблемите с липса на дигитални средства и дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители. 

Освен това обещанието на здравния министър за безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ не бяха спазени. От синдиката предполагат, че вероятно има забрана на министъра на здравеопазването, регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици, а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-тата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране. 

Синдикат "Образование" пледира да се пази живота и здравето на българските учители и да спрат да се пренатоварват при сегашния непланиран режим на организация на образователната система.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички