Петък,

Учители искат маски в час, ученици и родители - не

От: Рачо Рачев -
292
Учители искат маски в час, ученици и родители - не
A
A
A

Почти пълна подкрепа сред учителите и директорите, и неодобрение сред родителите и учениците, среща идеята за задължително носене на маски в час от 5 до 12 клас. Това показва националнопредставителна анкета, проведена в над 220 общини на страната.

Анкетата е проведена от две организации на училищните директори - Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование.

Мнозинството от учителите и училищните директори смятат, че носенето на маски в клас за учениците от 5 до 12 клас трябва да бъде задължително и че това би направило училищната и външната среда по-безопасни, като на абсолютно противоположна позиция по темата са родителите и учениците, показват резултатите от анкетното проучване.

Според данните учителите, директорите, родителите и учениците не одобряват задължителното носене на маски сред най-малките ученици от 1 до 4 клас. И в четирите групи анкетирани преобладава нагласата за носене на маски в районите с най-голямо заразяване с COVID-19, като например София, Пловдив, Варна, Бургас, Търговище, както и тенденцията за по-голямо одобрение на тази мярка с нарастването на възрастта на учениците.

Във връзка с резултатите от анкетното проучване, психологическата нагласа сред учителите и големия брой COVID заразени сред тях, двете организации на училищните директори у нас - Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование, препоръчват носенето на маски да бъде задължително в клас за учениците от 5 до 12 клас. 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com