Събота,

Учен се заразява два пъти с коронавирус

От: Пламен Вълков -
135
Учен се заразява два пъти с коронавирус
A
A
A

Професорът по вирусология Александър Чепурнов от Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина в Новосибирск два пъти се е заразявал умишлено с новия коронавирус заради експерименти, съобщи ТАСС.

Той искал да провери за колко време имунитетът и антителата в кръвта ще го защитават от повторно заразяване с вируса.

"Общувах с болни и разбрах, че излагането на вируса следва определена периодичност. Шест месеца след първия случай на болестта отново се заразих с новия коронавирус", каза той пред агенцията.

Първият път той се заразил в началото на пандемията, докато се връщал от Франция в Новосибирск със самолет, с междинно кацане в Москва. Заболяването протекло с характерните симптоми и след известно време му причинило пневмония. След като оздравял, ученият си направил тест, който открил наличие на антитела срещу новия коронавирус.

Три месеца по-късно той направил втори тест и открил, че в кръвта му вече няма антитела. Но до ново заразяване не се стигнало, въпреки че ученият постоянно бил в контакт с болни от Covid-19. Той решил на определен период от време да си прави тестове, за да определи за какъв период от време имунитетът ще го пази от вируса. Около половин година, след като бил оздравял, тестът му отново дал положителен резултат.

Чепурнов казва, че изводът според него е, че хората няма да развият колективен имунитет заради изчезването на антителата от организмите на преболедувалите с течение на времето. 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички