Учен се заразява два пъти с коронавирус

Искал да провери за колко време имунитетът и антителата в кръвта ще го защитават от повторно заразяване с вируса

Учен се заразява два пъти с коронавирус | StandartNews.com

Професорът по вирусология Александър Чепурнов от Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина в Новосибирск два пъти се е заразявал умишлено с новия коронавирус заради експерименти, съобщи ТАСС.

Той искал да провери за колко време имунитетът и антителата в кръвта ще го защитават от повторно заразяване с вируса.

"Общувах с болни и разбрах, че излагането на вируса следва определена периодичност. Шест месеца след първия случай на болестта отново се заразих с новия коронавирус", каза той пред агенцията.

Първият път той се заразил в началото на пандемията, докато се връщал от Франция в Новосибирск със самолет, с междинно кацане в Москва. Заболяването протекло с характерните симптоми и след известно време му причинило пневмония. След като оздравял, ученият си направил тест, който открил наличие на антитела срещу новия коронавирус.

Три месеца по-късно той направил втори тест и открил, че в кръвта му вече няма антитела. Но до ново заразяване не се стигнало, въпреки че ученият постоянно бил в контакт с болни от Covid-19. Той решил на определен период от време да си прави тестове, за да определи за какъв период от време имунитетът ще го пази от вируса. Около половин година, след като бил оздравял, тестът му отново дал положителен резултат.

Чепурнов казва, че изводът според него е, че хората няма да развият колективен имунитет заради изчезването на антителата от организмите на преболедувалите с течение на времето. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай