Неделя,

Цяла Европа ще се ваксинирана в един ден

От: Мартина Суботинова -
179
Цяла Европа ще се ваксинирана в един ден
A
A
A

"За да се справим с пандемията, ще трябва да ваксинираме до 70% от населението. Това е огромна задача. Така че нека започнем възможно най-скоро, заедно, в един ден във всички 27 държави. Успяхме да останем единни по време на пандемията, нека започнем унищожаването на този ужасен вирус заедно и обединени", каза председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, цитирана от БНТ.

След одобрението от Европейската агенция за лекарствата, първата ваксина трябва да получи разрешение за разпространението от Еврокомисията.

Урсула фон дер Лайен припомни в Европарламента, че Комисията е осигурила широка гама от ваксини с достатъчно дози за всеки един гражданин на Евросъюза.

В кой ден точно ще започне ваксинирането обаче засега е неясно.

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да даде оценката си за първата ваксина - тази на "Пфайзер" и "БайонТек" - на 21 декември. След това Еврокомисията трябва да одобри нейното разпространение на европейския пазар. От институцията казаха днес, че процедурата ще отнеме два дни, т.е. до 23 декември.

Не всички държави са на еднакъв стадий от подготовката си. Германия вече обяви, че може да започне ваксинирането още преди Нова година, белгийското правителство избра 5 януари за начало на процеса, но повечето държави все още не са посочили конкретна дата.

Еврокомисията отново предложи днес помощ за тези, които все още не са готови с плановете си за ваксинацията и имат логистични проблеми.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички