Тревога заради супер вируса. Забраниха полетите до Южна Африка

Новият вариант вече влезе в Европа

Тревога заради супер вируса. Забраниха полетите до Южна Африка | StandartNews.com

Едва отдъхнали си след новината, че Делта вариантът се самоубива, нова паника скова света. Омикрон. Така учените нарекоха новия щам на COVID-19, който предизвика истинска патика по света. Експертите от СЗО се събраха на извънредно заседание. Всички европейски страни забраниха полетите до Южна Африка.

ОЩЕ НОВИНИ: Спешно! Вече разработват ваксини за Омикрон вируса

Вирусолозите у нас вече го наричат "супер вирус". Причината е, че досега не е имало вариант на коронавируса, който да притежава толкова мутации - над 50.

Освен в Южна Африка, "B.1.1.529" вече е регистриран в Хонконг и Израел. А Белгия вече стана първата европейска държава, засякла варианта при неваксинирано лице, върнало се от Египет.

ОЩЕ НОВИНИ: На коя гръцка буква кръстиха африканския вирус

Най-лошият сценарий според вирусолозите ще е ако новият вариант на коронавируса се окаже нов щам.

„Това би означавало, че имунният отговор, който имаме спрямо предишни варианти, няма да е достатъчен, а ваксините може да не ни защитават. На практика ще трябва да започнем играта отначало”, каза проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН. Големият брой мутации притеснява всички учени по света.

Още новини за битката на света с коронавируса, четете ТУК

„Повече от 30 са само в S белтъка - този, с който вирусът разпознава рецептора на клетката. Има обаче и мутации, чиято функция не е ясна”, обясни Александрова.

Този вирусен вариант може да се окаже „най-опасният, откриван досега”, смятат британските власти.

Новият вариант се предава по-лесно от Делта, а ваксините, с които разполагаме в момента, може да са по-малко ефективни, каза министърът на здравеопазването на Великобритания Саджид Джавид.

Експерти от Световната здравна организация обаче не прибързват с изводите.

„Ще ни отнеме няколко седмици, за да разберем какво въздействие има този вариант. Изследователите работят, за да разберат повече за мутациите”, каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

По-строги мерки ще има и за българите, идващи от Южна Африка. Те ще остават под задъжителна 10-дневна карантина, след която ще бъдат тествани. Добрата новина е, че четвъртата вълна на пандемията у нас е овладяна, а утре се очаква да излезем от тъмночервената зона, заяви здравният министър. Ситуацията в болниците също постепенно се нормализира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай