Спешно! Вече разработват ваксини за Омикрон вируса

Ше са готови най-рано до няколко седмици

Спешно! Вече разработват ваксини за Омикрон вируса | StandartNews.com

Производителят на фармацевтични продукти Novavax започна работа по нова версия на своята ваксина Covid-19, насочена към африканския вариант на вируса Омикрон, съобщи Би Би Си.

От компанията се надяват ваксината да бъде готова за тестване и производство до няколко седмици. Други фармацевтични компании също са предпазливи оптимисти по отношение на способността си да се противопоставят на всякакви потенциални нови предизвикателства, породени от варианта. От BioNTech казват, че могат да произведат и изпратят актуализирана версия на своята ваксина в рамките на 100 дни, ако се установи, че новият вариант на Covid, открит в Южна Африка, избягва съществуващия имунитет.

От  AstraZeneca пък твърдят, че вече провеждат изследвания в Ботсвана и Есватини, където е идентифициран вариантът, за да съберата реални данни за щама. Moderna също заяви, че ще разработи бустер за новия вариант.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен заяви, че производителите на ваксини са длъжни да адаптират своите препарати веднага щом се появят нови варианти. Тя припомни, че в договора на ЕС с производителите на ваксини срещу Covid-19 се казва, че ваксината срещу коронавирус "трябва да бъде адаптирана незабавно" към нови варианти, когато се появят. Фон дер Лайен призова страните от ЕС да прекратят въздупната си връзка с държавите, в които се разпространява новият щам. Днес в Белгия беше регистриран първи случай на заразен с новия африкански вариант на вируса. По-късно Световната здравна организация го обозначи с гръцката буква Омикрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай