Те са близо до първото лекарство за коронавируса

Биотехнологичната компания Gilead Sciences Inc. отчита напредък със своето лекарство Remdesivir

Те са близо до първото лекарство за коронавируса | StandartNews.com

Американският уебсайт за медицински новини STAT (statnews.com) съобщава, че биотехнологичната компания Gilead Sciences Inc. отчита напредък в създаването на лекарство за Covid-19, използвайки своето лекарство Remdesivir.

Университетската болница в Чикаго, участваща в проучване на антивирусните медикаменти, е заявила, че при клинични изпитания на заразени с коронавирус пациенти с лекарството Remdesivir, използвано за лечение на други вирусни форми, се наблюдава бързо възстановяване от респираторните симптоми в рамките на седмица след приема на лекарството.

В изявление по имейл от компанията Gilead обаче обявиха, че "целостта на данните трябва да бъде анализирана, за да се направят каквито и да било изводи от изпитанията".

Университетска болница в Чикаго (UChicago Medicine) също съобщи чрез имейл, че "частичните данни от продължаващо клинично изпитание са по дефиниция непълни и никога не трябва да се използват за направата на заключения".

От университетската болница заявиха, че повод за статията в сайта Statnews е информация от вътрешен форум на колеги във връзка с научни изследвания относно незавършена работа, като тази информация е била предоставена без разрешение.

Самата биотехнологична компания Gilead очаква резултати от своето проучване във "Фаза 3" при тежки случаи на пациенти с COVID-19 в края на този месец, като допълнителни данни от други проучвания ще станат достъпни през май.

Чикагската университетска болница е едно от 152-те места, участващи в изпитанието на лекарство на компанията Gilead с участието на тежко засегнати от Covid-19 пациенти, докато клинични изпитания на пациенти с умерена коронавирус симптоматика има на 169 изследователски места.

Ройтерс напомня, че понастоящем няма официално одобрени лечения на Covid-19.

Според информацията на STAT обаче, в Университетската болница в Чикаго е било назначено тестово лечение по програмата на компанията Gilead на 113 пациенти с тежки усложнения от Covid-19, като повечето от тях вече са изписани, а двама са починали.

Интересът към лекарството на Gilead е голям на фона на продължаващата пандемия от коронавирус.

През миналата седмица The New England Journal of Medicine публикува анализ, който показва, че при две трети от малка група тежко болни пациенти с Covid-19 се вижда, че състоянието им се подобрява след лечение с Remdesivir.

Авторът на статията нарече резултатите "обещаващи", но предупреди, че е трудно да се интерпретират резултатите, тъй като те не включват сравнение с контролна група, броят на пациентите е малък, подробностите, които се разкриват, са ограничени, а времето за проследяване е сравнително кратко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай