СЗО настоява да се откажем от празниците

"Зачеркнато събитие е по-добре от зачеркнат живот", каза ръководителят на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус

СЗО настоява да се откажем от празниците | StandartNews.com

Световната здравна организация призова хората да отменят някои от плановете си за почивка, за да защитят общественото здраве, тъй като вариантът Омикрон (Omicron) се разпространява в световен мащаб.

"Зачеркнато събитие е по-добре от зачеркнат живот", каза ръководителят на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, добавяйки, че трябва да се вземат "трудни решения".

"В някои случаи това ще означава отмяна или отлагане на събития", каза той.

Коментарите му дойдоха, след като здравните експерти обявиха, че Omicron сега е доминиращият вариант в САЩ, отбеляза BBC.

Д-р Тедрос добави, че сега има доказателства, че вариантът "се разпространява значително по-бързо от... Delta".

Редица страни - включително Франция и Германия - затегнаха ограниченията заради Covid, включително за пътуване, за да се опитат да спрат разпространението на новия вариант. Нидерландия въведе строг локдаун през коледните празници.

Белият дом заяви в понеделник, че президентът Джо Байдън не планира да "заключва страната". Най-добрият експерт по инфекциозни болести в страната, д-р Антъни Фаучи, по-рано предупреди, че пътуването по Коледа ще увеличи разпространението на Omicron дори сред напълно ваксинираните.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) и Държавният департамент посъветваха американците да не пътуват до осем места, включително Испания, Финландия, Чад и Ливан.

В Обединеното кралство премиерът Борис Джонсън каза в понеделник, че правителството трябва да "запази възможността" да въведе нови правила в Англия, тъй като случаите на Omicron нарастват, но не обяви допълнителни ограничения.

Новогодишните празненства на площад Трафалгар в Лондон са отменени "в интерес на обществената безопасност", каза кметът Садик Хан.

Omicron - открит за първи път в Южна Африка през ноември - беше класифициран като "вариант на безпокойство" от СЗО, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай