Понеделник,

СЗО: Намаляват заразените и починалите от вируса

От: Редактор -
СЗО: Намаляват заразените и починалите от вируса
A
A
A

Последните седмични данни на Световната здравна организация за разпространението на новия коронавирус в света показват, че епидемията бележи спад на повечето места, включително в двете Америки, предаде АФП.

В периода 17-23 август СЗО е регистрирала над 1,7 милион нови случаи на заразяване, което е спад от 5 процента, и 39 000 нови смъртни случаи от Ковид-19, което е спад от 12 процента спрямо седмицата от 10 до 16 август.

Спадът е установен във всички региони освен Югоизточна Азия и Източното Средиземноморие.

Двете Америки остават най-засегнати с половината от новите случаи и 62 процента от починалите през миналата седмица.

Този регион обаче бележи и най-рязък спад в епидемията - 11 процента по-малко новозаразени и 17 процента по-малко починали, отчасти благодарение на забавянето в разпространението на вируса в САЩ и Бразилия, които са двете най-засегнати страни в света.

Югоизточна Азия регистрира 4 процента увеличение на новозаразените, но и спад от 5 процента в броя на смъртните случаи. Индия продължава да е най-засегнатата страна в региона с 455 000 новозаразени през миналата седмица.

В Източното Средиземноморие също има 4 процента покачване на новозаразените и 5 процента спад на починалите, което е понижение на този показател за шеста поредна седмица.

В Европа, където през последните седмици постоянно се покачваше броят на новозаразените, се наблюдава известен спад, като миналата седмица те са се увеличили само с 1 процент спрямо предишната.

Редица страни и територии от Карибския басейн обаче съобщиха за рязко покачване на заразените и починалите през миналата седмица, което според СЗО може отчасти да се дължи на съживяването на туризма.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички