Става ли Омикрон като сезонен грип? Новина от учените

Напълно възможно е това да се случи

Става ли Омикрон като сезонен грип? Новина от учените | StandartNews.com

Европа регистрира все повече случаи на зараза с новия вариант на коронавируса. След като Омикрон се разпространи бързо из Великобритания и Дания, става ясно, че и в Германия случаите на инфекции с него растат. Вариантът Омикрон (B.1.1.529) се появи за първи път през ноември в Ботсвана и оттогава се разпространява предимно из Южна Африка.

Той се характеризира с множество промени в генетичната информация на вируса на редица ключови места - над 30 мутации има само в шпайковия протеин по повърхността на вируса, с който той се прикрепя към човешките клетки. Някои от тези мутации причиняват именно по-голямата му прилепчивост.

Актуалният проблем се състои в това, че досегашните ваксини са нагодени към шпайковия протеин на онези варианти на коронавируса, които се появиха в началото на пандемията. Възможно е, следователно, да се окаже, че Омикрон не се влияе силно от разработените до момента ваксини. Освен това Омикрон поначало е по-силно заразен от мутацията Делта, например, казва физикът Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин.

От BioNTech/Pfizer смятат, че две дози от тяхната ваксина явно не осигуряват достатъчна защита от Омикрон и препоръчват непременно да се постави бустерна доза.

Проучване във Великобритания показа, че 15 седмици след втората доза от ваксината на BioNTech ефективната защита от Омикрон спада до ниво от 34%. При хората, ваксинирани с две дози от препарата на AstraZeneca, на практика не се отчита никакво защитно действие срещу симптоматична инфекция. Две седмици след поставяне на бустерна доза обаче ефективната защита и при двата препарата се повишава до над 70%.

Бустерната доза повишава нивото на антителата, но и тя не осигурява перфектна защита от заразяване. Вече има случаи на инфекция с Омикрон и сред хора, които са тройно ваксинирани. Затова медици предупреждават, че е нужно да се спазват всички хигиенни мерки, известни досега. Колко тежко протичат инфекциите с Омикрон засега е трудно да се каже със сигурност, подчертава Лотар Вилер - ръководител на института "Роберт Кох".

Някои първи съобщения, че заболяванията протичат по-леко, не са съвсем сигурни, тъй като не се знае дали това е свързано с характеристиките на вируса или с други фактори като например възрастта.

Според експерти, не е изключено Омикрон по-бързо да превърне пандемията в ендемично заболяване като сезонния грип. Вирусологът Кристиан Дростен заяви пред NDR: "Имаме си работа с перфектния вирус за времето след пандемията и перфектния ендемичен вирус".

Там, където е възникнала тази мутация, COVID-19 скоро може да се превърне в редовно проявяваща се масова болест, която обаче не достига размерите на пандемия, казва Дростен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай