Сряда,

Стабилен имунитет - до 10 дни след втората доза

От: Стандарт -
181
Стабилен имунитет - до 10 дни след втората доза
A
A
A

От 7 до 10 дни след поставянето на втората доза от ваксина са достатъчни за постигането на стабилен имунитет срещу COVID-19. Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той и българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов отговаряха на зрителски въпроси за имунизацията по Нова телевизия.

„Малко преди втората доза от ваксината ваксиналната ефикасност е между 40% и 50% за всички разрешени за употреба ваксини към днешна дата. 7 до 10 дни след втората доза вече можем да говорим за стабилен имунитет и наличието на достатъчно количество антитела. След първата доза ваксина рискът да попаднете в болница е много малък”, каза проф. Гетов.

Той подчерта, че одобрените от ЕС ваксини са подходящи и за хора с автоимунни заболявания, стига те да не са в остра фаза на заболяването или на тежка имуносупресивна терапия. Ако пациентът е в ремисия, няма проблем да бъде ваксиниран, каза специалистът.

Професорът обясни, че последните данни в Израел показват, че от всички ваксинирани 0,54% са се заразили. Нито един от тях не е стигнал до болница и не е починал. 

„Няма данни и противопоказания за бременни или дами, които желаят да забременеят. Моят съвет е, ако някой планува бременност, на този етап да се въздържи от ваксиниране. Трябва да изчакаме още малко информация”, добави проф. Гетов.

Според него ако човек е преминал през химиотерапия, няма никакъв проблем той да се ваксинира.

„Има научни доказателства, че пациентите със солидни тумори трябва да си поставят ваксина с РНК технология. 2-3 седмици преди или след терапевтичен курс за онкологично заболяване няма никакъв проблем с поставянето на ваксината. Това е категорично”, заяви той.

Професорът обясни, че всички производители на ваксини са задължени да проведат клинични проучвания за приложението на продуктите си върху деца.

На въпрос за разликата между РНК ваксините и останалите проф. Гетов обясни, че тя е в технологичните процеси и механизма на действие. РНК ваксините са най-новите и модерни. Тази технология е насочена към разработването на ваксини за онкологично болни пациенти – т.н. персонализирана терапия. Има два вида имунитет – клетъчен и хуморален. В този случай говорим за втория вид, защото става дума за изграждане на антитела срещу COVID-19”, обясни специалистът.

„По отношение на ваксините, базирани на РНК технология, ако някой си е поставял такава против грип, няма да има проблеми да си постави и тази срещу коронавирус. Другата ваксина, която е разрешена, е аденовирусна и там също не би трябвало да има проблем при алергия” обясни проф. Илко Гетов. Той добави, че задължително във всеки такъв продукт има консерванти, които да запазят продукта.

„Когато една ваксина е разрешена от Европейската агенция по лекарствата, тя отговаря на много строги критерии. Не съществува друг продукт, който да минава по-строг контрол. Няма такъв!”, категоричен е доц. Кунчев.

„Нямаме данни личен лекар да откаже да поставя ваксина. Това би означавало, че той просто абдикира от своите задължения да се грижи за пациентите си. Аз съм сигурен, че всички лични лекари ще правят ваксинации. Имаме и законови методи, с които можем да ги принудим, но не е това идеята”, отговори доц. Кунчев.

 

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com