Четвъртък,

Спешно разкриват Covid-легла в София

От: РЕДАКТОР -
173
Спешно разкриват Covid-легла в София
A
A
A

Здравната система пред нов натиск и опасност от недостиг на места за болни с коронавирус. Заради бързите темпове на нарастване на броя на заразените в София спешно се разкриват нови легла за пациенти с COVID-19. Болниците трябва да увеличат с 20% леглата си до вторник. Това гласи заповедта на директора на Столичната регионална здравна инспекция.

Причината за допълнителните мерки е, че заболеваемостта в София достигна 500 на 100 хиляди души. През последните две седмици здравните власти отчитат и ръст на болните от коронавирус деца.  На този фон, кметът на София каза, че ако случаите продължат да се увеличават, ще се стигне до затваряне на моловете и фитнесите, обобщава Нова тв.

В Университетската болница „Света Анна” в София ситуацията е тревожна - всички 265 легла за заразени с коронавирус вече са заети.

„Към момента те са на 100 процента запълнени. Практически нямаме свободни легла за болни от COVID-19”, заяви д-р Славчо Близнаков, който е изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Анна”.

Там вече тече организация за увеличаване на броя на леглата в COVID отделението. Ръководството на лечебното заведение обаче има притеснения за последствията при изпълнение на новата заповед.

„Бихме я изпълнили, ако намалее спешността, а тя не намалява. „Пирогов”, „Света Анна” и Военна болница осигуряват над  50% от спешността на София , което сега би създало още по-големи затруднения в тази област”, коментира Близнаков.

На фона на новото изискване за ръст на леглата, от „Света Анна” казват, че голяма част от лечебните заведения в София не спазват изискванията за местата в COVID отделенията.

„Ако ви прави впечатление „Света Анна”, „Пирогов” , ВМА, Първа градска болница и още една-две са единствените, които са изпълнили заповедта на министъра и РЗИ да осигурят 50% от капацитета си”, посочва още д-р Славчо Близнаков.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов успокои, че на този етап няма притеснения за недостиг на леглата и на национално, и на регионално ниво.

„Вече сме изключително добре подготвени с всички необходими медикаменти и консумативи, лични предпазни средства и притеснения в тази посока нямаме”, каза той.

Заради усложнената ситуация в столицата е възможно ново затягане на мерките още през следващата седмица.

„По настояване на директора на столичната РЗИ следващата мярка, ако се наложи, това ще е затваряне на големите търговски вериги и фитнесите. За мен по-важен е контролът по спазване на мерките и самото спазване на мерките”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Не се планира пълно затваряне на училищата в София. Според педиатри обаче британският вариант на вируса води не само до по-бързо разпространение при децата, но и до усложнения на сърцето.

„Старият щам даваше около 60% сърдечно засягане. Новият британски щам дава 80% засягане и то е толкова тежко, че се налага тези деца да се лекуват в реанимация”, коментира  д-р Калин Лисички – педиатър и ревматолог в болница „Токуда”

Самото протичане на болестта при децата не е по-тежко отколкото при първоначалния вариант на вируса, смятат лекарите.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички