Спешно разкриват Covid-легла в София

Засега няма опасност от пълно затваряне на училищата

Спешно разкриват Covid-легла в София | StandartNews.com

Здравната система пред нов натиск и опасност от недостиг на места за болни с коронавирус. Заради бързите темпове на нарастване на броя на заразените в София спешно се разкриват нови легла за пациенти с COVID-19. Болниците трябва да увеличат с 20% леглата си до вторник. Това гласи заповедта на директора на Столичната регионална здравна инспекция.

Причината за допълнителните мерки е, че заболеваемостта в София достигна 500 на 100 хиляди души. През последните две седмици здравните власти отчитат и ръст на болните от коронавирус деца.  На този фон, кметът на София каза, че ако случаите продължат да се увеличават, ще се стигне до затваряне на моловете и фитнесите, обобщава Нова тв.

В Университетската болница „Света Анна” в София ситуацията е тревожна - всички 265 легла за заразени с коронавирус вече са заети.

„Към момента те са на 100 процента запълнени. Практически нямаме свободни легла за болни от COVID-19”, заяви д-р Славчо Близнаков, който е изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Анна”.

Там вече тече организация за увеличаване на броя на леглата в COVID отделението. Ръководството на лечебното заведение обаче има притеснения за последствията при изпълнение на новата заповед.

„Бихме я изпълнили, ако намалее спешността, а тя не намалява. „Пирогов”, „Света Анна” и Военна болница осигуряват над  50% от спешността на София , което сега би създало още по-големи затруднения в тази област”, коментира Близнаков.

На фона на новото изискване за ръст на леглата, от „Света Анна” казват, че голяма част от лечебните заведения в София не спазват изискванията за местата в COVID отделенията.

„Ако ви прави впечатление „Света Анна”, „Пирогов” , ВМА, Първа градска болница и още една-две са единствените, които са изпълнили заповедта на министъра и РЗИ да осигурят 50% от капацитета си”, посочва още д-р Славчо Близнаков.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов успокои, че на този етап няма притеснения за недостиг на леглата и на национално, и на регионално ниво.

„Вече сме изключително добре подготвени с всички необходими медикаменти и консумативи, лични предпазни средства и притеснения в тази посока нямаме”, каза той.

Заради усложнената ситуация в столицата е възможно ново затягане на мерките още през следващата седмица.

„По настояване на директора на столичната РЗИ следващата мярка, ако се наложи, това ще е затваряне на големите търговски вериги и фитнесите. За мен по-важен е контролът по спазване на мерките и самото спазване на мерките”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Не се планира пълно затваряне на училищата в София. Според педиатри обаче британският вариант на вируса води не само до по-бързо разпространение при децата, но и до усложнения на сърцето.

„Старият щам даваше около 60% сърдечно засягане. Новият британски щам дава 80% засягане и то е толкова тежко, че се налага тези деца да се лекуват в реанимация”, коментира  д-р Калин Лисички – педиатър и ревматолог в болница „Токуда”

Самото протичане на болестта при децата не е по-тежко отколкото при първоначалния вариант на вируса, смятат лекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай