Шефът на Пирогов с ужасяващи данни от ковид отделението

Това заболяване е много неприятно и ако някой смята, че ще му се размине – греши много

Шефът на Пирогов с ужасяващи данни от ковид отделението | StandartNews.com

„Девет от 10 души в реанимацията на „Пирогов” умират. Такива са и числата в другите болници. Важен е обаче процентът на смъртността за всеки един от нас, който губи близък - той е 100%. Пренебрежимо малка част от починалите са ваксинирани”. Това съобщи пред Нова телевизия изпълнителният директор на спешната болница проф. д-р Иван Поромански.

„Наистина не виждам нуждата да убеждаваме някого. Като виждате какво се случва – има само една опция. Това заболяване е много неприятно и ако някой смята, че ще му се размине – греши много”, добави той.

„Всички вълни до този момент бяха много тежки. През първата имаше много неизвестни. Сега има много голямо количество пациенти, но персоналът ни е подготвен”, обясни проф. Поромански.

„В нашата болница постъпват много тежко болни пациенти. Не би трябвало те да чакат толкова много и дo последния момент. Много пъти се случва пациенти да трябва да бъдат интубирани веднага”, добавя изпълнителният директор на „Пирогов”

Той каза още, че медиците нямат способ, за да установяват фалшиви ваксинации. Професорът обясни и процентът на ваксинираните починали: „Много от тях имат редица придружаващи заболявания. Те по-скоро умират заради тях”.

За антителата

„Има антитела, които са специфични и са точно срещу този вирус. Има и други. Ние направихме изследване през лятото, защото много от персонала ни е преболедувал. Проблемът не е дали имаш, или не - а какви са те. Наличието на тези специфични антитела може да бъде установено и предполагам това е желанието на правителството. Този вид тест не може да бъде направен във всяка лаборатория, защото е специфичен”, добави проф. Поромански.

„Аз не обичам да карам хората да правят нещо насила. То трябва да бъде осъзнато. Това за българина е много трудно. Ние закупихме бързи тестове за нашия персонал, който не е ваксиниран. Още през първия ден много от колегите се наредиха на опашката за ваксинация”. Така директорът на „Пирогов” коментира изискването за зелен сертификат на медиците от лечебното заведение.

„Майка ми премина през COVID-19 леко. Тя е на 84 години. Сестра ми и зет ми бяха много зле и аз се грижих за тях в нашия COVID сектор”, разказва проф. Поромански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай