Ще има ли БГ ваксина за COVID-19 до Нова година?

Голямо качество на нашата ваксина е, че тя ще може да бъде поставяна не само инжекционно

Ще има ли БГ ваксина за COVID-19 до Нова година? | StandartNews.com

Българските учени, разработващи ваксина срещу коронавируса, излязоха с добра новина през последната седмица, като обещаха че прототип на наша ваксина трябва да бъде готов до Нова година. В думата "прототип", оказа се, се крие обяснението как и на кого ще се прилага тази ваксина.

„Прототип означава ваксината да бъде сглобена. Това е една протеинова ваксина, която ще бъде капсулирана в липидни наночастици и ще бъде изпробвана срещу специален хуманизиран миши модел. Ще имаме прототип за поставяне на мишки и за дизайн експеримента върху хуманизираните миши модели до Нова година”, обяви  пред Нова телевизия доц. Пенка Петрова -  директор на Института по микробиология към БАН.

„Към момента вървим по график, но колегите ни в Европа, особено от фармацевтичните гиганти, са много напред. Не трябва обаче да имаме големи надежди за бърза ваксина и при тях”, коментира още тя.

Доц. Петрова обясни, че има около десет големи фирми, които вече тестват върху голям брой здрави доброволци. „Техните експерименти ще завършат пролетта на 2021, след това ще започнат опитите с проблемните групи – възрастните хора и тези с хронични заболявания. Обявили са, че този експеримент ще завърши в края на 2022 г. След това можем да се надяваме, че ще има ваксина за цялото население на Земята”, посочи тя.

„Голямо качество на нашата ваксина е, че тя евентуално ще може да бъде поставяна не само инжекционно, но има направени опити и за поставяне чрез спрей. Първоначално опитите с мишки ще бъдат направени по този начин, а ако се случат както трябва – ще се тества и на хора. Така ще може да се намалят страничните ефекти, които съществуват при другата ваксина”, заяви още доц. Пенка Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай