Сряда,

С колко ще скочат заразените с бързите тестове

От: Рачо Рачев -
194
С колко ще скочат заразените с бързите тестове
A
A
A

Бързите антигенни тестове бяха приети от надзорните органи и сертифицирани. Те са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях, заяви пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите лаборатории в София във връзка с приравняването на антигенните на PCR тестовете.

"И досега сме докладвали в Единния информационен портал данните за антигенните тестове и тестовете за антитела, но те не влизаха в статистиката.

С 25 на сто ще се завишат данните за заразените с Covid-19 с отчитането и на антигенните тестове, още повече, че и НЗОК започна да заплаща PCR тестовете, хората си правеха по-често тестове, а сега и антигенните тестове, които са евтини, така че съотношението между данните от двата вида тестове се променя.

Препоръчвам на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест - безсмислено е, те трябва да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR тест", заяви още д-р Калъчев.

Той коментира, че отдавна са разбрали, че има опити за фалшифициране на лабораторни резултати на PCR тестове, още когато Гърция поиска такива тестове за влизане в страната: "Променихме тогава вида на хартията, холограмен стикер, сложихме връзка с базата данни, което не беше много редно на такъв тип резултат."


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички