Четвъртък,

С колко ще скочат заразените с бързите тестове

От: Рачо Рачев -
341
С колко ще скочат заразените с бързите тестове
A
A
A

Бързите антигенни тестове бяха приети от надзорните органи и сертифицирани. Те са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях, заяви пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите лаборатории в София във връзка с приравняването на антигенните на PCR тестовете.

"И досега сме докладвали в Единния информационен портал данните за антигенните тестове и тестовете за антитела, но те не влизаха в статистиката.

С 25 на сто ще се завишат данните за заразените с Covid-19 с отчитането и на антигенните тестове, още повече, че и НЗОК започна да заплаща PCR тестовете, хората си правеха по-често тестове, а сега и антигенните тестове, които са евтини, така че съотношението между данните от двата вида тестове се променя.

Препоръчвам на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест - безсмислено е, те трябва да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR тест", заяви още д-р Калъчев.

Той коментира, че отдавна са разбрали, че има опити за фалшифициране на лабораторни резултати на PCR тестове, още когато Гърция поиска такива тестове за влизане в страната: "Променихме тогава вида на хартията, холограмен стикер, сложихме връзка с базата данни, което не беше много редно на такъв тип резултат."


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com