С какво здравната ни система ще бори вируса

България е на първо място в целия Евросъюз по осигуреност с легла за активно лечение

С какво здравната ни система ще бори вируса | StandartNews.com

По време на извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от премиера Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб снощи, Щабът докладва за мерките, предприети от страните-членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание е било отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173, като от тях 2063 са за интензивно лечение, съобщи пресцентърът на кабинета.

Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз - у нас тя е 759,6 на всеки 100 000 души, а средно за ЕС – 504,3 на 100 000 души. За сравнение - по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800,2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска – 222,5 на сто хиляди.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение – 616,8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601,5 на сто хиляди, като средната стойност за ЕС по този показател е 372,2 на сто хиляди, е било посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай