56 нови случая, заразените с COVID-19 станаха 1190

В София са 22 случая, от които двама са в болница. Ново огнище има в Кюстендил

56 нови случая, заразените с COVID-19 станаха 1190 | StandartNews.com

Точно 56 са новите случаи на коронавируса у нас за последните 24 часа, с което общият брой на заразените е 1290, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Активните случаи са 1030, в 11 области на страната.

От новите 56 случаи в болница са 14.

От тези 56 в София са 22, от които хоспитализираните са двама във ВМА и амбулаторните са 20.

В Кюстендил случаите са 13, там имаме ново огнище. Дванадесет са от региона на Дупница.

Във Видин – 5 нови случая, без медицински персонал, Сливен – 4, Плевен – 3, Благоевград – 3, Русе – 2.

Пазарджик, Велико Търново и Стара Загора са по един случай, както и Ямбол – 1.

В Стара Загора този един случай е свързан с Паничерево.

Има три нови случая на деца – в Дупница две момичета на 5 и 7 години, които не са хоспитализирани, и във Видин едно момиче на 3 години, също не е хоспитализирано.

Медицински персонал има три нови случая, като общо стават 138. Новите са от „Пирогов“ -  един лекар, медицинска сестра и санитар. Те са от различни клиники и нямат общо с хирургия.

Излекувани са 205 пациенти, от които 8 са нови: „Пирогов“ – 4, като от тях две са медицински лица – санитари, Сливен – двама, Русе – 1 и Ямбол – 1.

Починалите лица са 55, а излекуваните - 205. За днес има нов случай на починал от коронавирус - мъж, настанен във ВМА.

"България претърпя пик на заразата в началото на април, после имаше снижаване, сега се очаква нов пик - катеренето продължава. Факт, е че имахме брой, който преди нямаше", разкри ген. Мутафчийски.

"Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка. Експертното мнение навсякъде по света е едно и също. Не можем да изкажем мнение, че ако се отворят къщите за гости ще се отрази добре психологически на народа, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка. Светът не може и не трябва да спира. Най-вероятно ще се наложи да живеем дълго с този вирус. Има тенденция - това, което не се е ограничавало досега, се ограничава сега. Предприятията никога не са спирали, но в тези колективи се заразяват по-големи групи хора", коментира председателят на Националният оперативен щаб.

"Отпадането на извънредното положение е политическо решение", категоричен бе ген. Мутафчийски.

"Мерките ще останат с и без извънредно положение", главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Данните, които имаме от "Филиповци" и "Факултета" са обещаващи, благодарение на спирането на семейните огнища. Над 600 изследвания да направени и на служителите на градския транспорт. Под 1% са заразените без симптоми", заяви директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

"50% от леглата в София са изчерпани. Във Видин се изчерпва медицинския персонал. Проблемите са комплексни - не можем да разсъждаваме само в заразени и жертви", каза ген. Венцислав Мутафчийски.

"Днес ще се проиграва организацията за пускане на хора с деца в парковете. Това ще се случи откогато вземе решение кметът на София и другите кметове по страната", завърши председателят на Националният оперативен щаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай