Революция! Защитен спрей срещу коронавирус

Разработва го турски университет

Революция! Защитен спрей срещу коронавирус | StandartNews.com

Революция! Защитен спрей срещу коронавирус. Новината дойде от турския университет Акдениз в Анталия. Той е разработил лекарствен продукт, който може да се използва и под формата на защитен спрей срещу новия коронавирус.

За основа на препарата е използван протеинът, произведен от листата на тютюневото растение "Nicotiana benthamiana" чрез система за преходна експресия, съобщиха от университета.

Д-р Тарлан Мамедов, от факултета по земеделие и член на Съвета по ваксини на Биотехнологичния институт и неговият екип произвеждат лекарството, предаде ДПА, цитирана от агенция „Монитор”.

Мамедов обясни, че работят върху ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2), който, ако се използва като спрей, е от голямо значение за предотвратяване на проникването на вируса в клетката.

Той отбеляза, че намаляването на този ензим, който е блокиран от вируса на COVID-19 в организма, води до значителни проблеми със здравето на човека. Ензимът е в малки количества при повечето пациенти в отделенията за интензивно лечение.

С помощта на системата за преходна растителна експресия е постигнат висок процент на производство на този ензим, каза Мамедов и добави, че изследователите имат готовност да го пуснат в употреба в рамките на четири месеца, за да спасят живота на хората, съобщи сайтът A news.

"Тези протеини, които произвеждаме от растението, могат да се използват при лечение както под формата на спрей, така и под формата на инжекции", обясни той.

В допълнение към защитните свойства на тези протеини, препаратът може да се прилага срещу COVID-19 и да се използва за терапевтични цели, ако се произвежда под формата на инжекции, отбеляза Мамедов, като подчерта, че за тази цел трябва да се проведе проучване от фаза 1.

Според учения, базираните на протеини ваксини имат предимства пред другите, тъй като са ефективни срещу различните мутации на коронавируса.

"Произведохме няколко варианта на ваксина въз основа на рекомбинантен протеин", каза Мамедов. Тестовете върху животни показаха, че тези антигени произвеждат антитела с висок титър при мишки. Това предполага, че произвежданите в растението протеини са обещаващ кандидат за ваксина.

При опитите с живи ваксини е установено високо ниво на инхибиране на попадането на живия вирус в клетката и ако бъде предоставена необходимата финансова подкрепа, учените имат готовност да преминат към други фази на проучванията, каза Мамедов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай