Разкритие. Колко защитава Pfizer?

Това става и след 6 месеца, показва 100% ефективност в ЮАР

Разкритие. Колко защитава Pfizer? | StandartNews.com

Ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява защита и след 6 месеца, а също и срещу щама от ЮАР, съобщават NBC, "Ройтерс" и други медии.

От двете компании обявиха, че ваксината им показва 91% ефективност при превенция на вируса. Те се позовават на актуализирани данни от направено проучване, в което са включени хора, които са ваксинирани преди 6 месеца.

Ваксината също показва 100% ефективност при превенцията на заболяване сред участниците в изпитание в ЮАР, където новият щам B.1.351. е доминиращ, въпреки че броят на тези участници е относително малък - 800.

Докато новите данни показват ефективност от 91,3%, което е по-малко от 95%, когато бе съобщено първоначално през ноември след изпитание с 44 000 души, броят на новите щамове по света сега е много по-голям от преди.

Актуализираните резултати от последната фаза на изпитание на ваксината показват, че две дози осигуряват висока защита 6 месеца след поставянето на втората доза.

В допълнение ваксината осигурява 95% ефективност при превенция на тежко боледуване. Само при 1 от 21 тежки случая е поставена ваксина, което означава 95,3% ефективност, като се използва определението за тежко заболяване на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ.

Няма тежки случаи сред ваксинираните, което означава 100% ефективност при тежко заболяване, което е според дефиницията на Центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ.

От двете компании уверяват, че не са установили сериозни странични реакции на ваксината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай