Неделя,

Пулмолог: Без мерки не виждам добър изход

От: Мартина Суботинова -
283
Пулмолог: Без мерки не виждам добър изход
A
A
A

„Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход.“

Това каза пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. По думите му ефектът от сегашната ситуация - от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

„В близкия месец виждам числата в неприятен аспект. Ако не вземем мерки, тази вълна би могла да се задържи по-дълго време“.

В предаването „12+3“ проф. Костов допълни, че няма научни данни, които да доказват симпатия на британския вариант на вируса към по-младите хора.

„Това е логиката на епидемичния процес, защото младите са по-активната част от популацията“.

Според пулмолога всички гледат на здравната ни система като на дядовата ръкавичка, която е разтегаема до безкрай

„Ще се направи всичко възможно здравната система да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях. Новият вариант е по-инфекциозен и по-патогенен“.

Проф. Костов поясни, че вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане

„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете... Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com